Ce campionat frumos



Imi place campionatul romanesc. Recunosc imi facea greata pana acum cateva zile. Declaratii dure si cat mai lipsite de decenta. Vulgaritate si ingamfare. Epitetele negative se pot insira. Insa am revenit asupra perceptiei. O declar falsa. Cel putin pana duminica. Cel putin pana in momentul in care arbitrul va fluiera finalul de la Steaua - CFR Cluj. Imi plac aceste zile de dinaintea meciului. Ceva s-a schimbat. Ghencea va fi plina. Nu vine Real Madrid. Nici Dinamo. Nici macar Rapid sau Craiova. Vine CFR Cluj, o echipa careacum ceva sezoane intindea noroiul de prin esaloanele inferioare. O echipa care in toamna dadea refresh ridicolului in fata unor modesti fotbalisti ciprioti. Se umple Ghencea. Iar Steaua are putine sanse de a mai cuceri titlul. Putin mai multe decat Dinamo, totusi. Mai putine decat Rapid. Desi daca inspiram aer de Giulesti, nici acolo nu este asa bine. Ce se intampla ? Imi place campionatul romanesc.


As vrea ca anul viitor, sa fie plin iar Ghencea la Steaua - CFR Cluj. Iar diferenta de puncte dintre cele doua echipe sa fie infima. Dinamo si Rapid sa fie si ele acolo in carti. Chiar si Craiova. De ce nu si Timisoara?. Imi place campionatul romanesc. Pentru ca e romanesc. Nu mai este campionatul capitalei. Mai vorbim dupa meci.
.

Citește mai departe...

Good Bye Dica

Steaua lui Dica la Steaua are zilele numarate, atat propriul cat si figuratul. Starul indiscutabil al stelistilor, cel care facea sa creasca iluziile acestora intr-un prim sezon de Champions League de exceptie, este acum semnalat cu degetul de catre patron ca maxim responsabil cu delicatei situatii in care se afla Steaua. Toate amanuntele duc la concluzia ca Dica a incheiat particularul sau capitol cu Steaua si cat de curand fortat sau de bunavoie, va parasi Ghencea. La fel cum au facut-o multi altii in ultimul timp. Ciclurile trec prea repede, mult prea nerabdatoare cu performanta in fotbalul romanesc.
.
Dica si-a pierdut greutatea cuvantului in interiorul vestiarului, asta daca a avut-o vreodata. El nu este fin, nas, cumatru sau cine stie ce alta ruda cu patronul. Nu are asigurare pentru scaderea considerabila de forma si slabul randament din turul campionatului, asa ca nu a fost de mirare ca nici un coechipier de echipa nu l-a incurajat dupa ce a avut ” curajul de a se pune cu patronul” simtindu-si amenintat locul de titular in echipa o data cu sosirea hoardei latino-americane in Ghencea. Facand o paralela, Ronaldinho se afla in momente similar de delicate la Barcelona, dupa ce a fost principalul protagonist al revenirii echipei catalane dupa o lunga pauza fara titluri. Ronaldinho insa a fost tot timpul incojurat de sustinerea colegilor in fata atacurilor presei, suporterilor sau uneori chiar ale sefilor. “Ronnie este foarte hotarat sa revina la forma excelenta dovedita in sezoanele trecute. Este un jucator stralucitor, care inca face parte dintre cei mai buni din lume” - Silvinho, ” Este cel dintotdeauna, cu aceeasi iluzie de a ajuta echipa.” - Victor Valdes, ” Nu mi se pare corect sa fie criticat dupa toate lucrurile frumoase si bune pe care le-a facut pentru echipa. Este un coleg foarte important pentru toti” - Thuram. Coechipierii lui Ronaldinho nu se obosesc de atata aparare in fata lui, ai lui Dica nici macar nu simuleaza asa ceva, de comoditate sau de teama.
.
In orice caz, un lucru este cert, Steaua a pornit in mijlocul iernii un nou proiect. Cu Dica sau nu facand parte din el ? Timpul va decide. Intre timp, patronul va igieniza pietre si va obtine autorizatii sanitare pentru a le putea arunca.

Citește mai departe...

Uneori toti suntem egali

S-a jucat derbyul orasului Torino. Egalitate la zero, o bara, un portar al celor de la Toro in zi de gratie si un Nedved mult prea nervos. Povestea incepuse insa cu cateva zile inainte, in momentul in care presedintele ( cel putin pe hartie) al celor de la Juventus, Giovanni Cobolli trimitea o scrisoare deschisa Federatiei Italiene de Fotbal in care se plangea de tratamentul la care este supus clubul sau de catre arbitri. Spune respectivul personaj ca, gata, nu e corect ca pentru greselile din trecut sa fie furati duminica de duminica.

Putin dupa, fanii celeilalte echipe din orasul de pe Po, Torino au scris o alta scrisoare : " Suntem total solidari cu cei de la Juventus, pentru ca intelegem perfect cat de dificile sunt pentru ei aceste momente. Sarmanii !!! Zeci de ani au trait intr-o lume proprie, cu perdele de culoare roz. Presa care inainte le canta in struna, acum ii trateaza cu rautate. Inimile lor, si ficatii lor nu sunt obisnuite sa reziste acestor suferinte".

Cobolli trimisese propria scrisoare acuzand un arbitraj tendentios in partida impotriva Regginei, disputata saptamana trecuta. Fanii celor de la Toro spun insa ca vor continua sa il sprijine "pana la moarte" pe presedintele rival si ca deasemenea, ii inteleg pe milioanele de suporteri bianconerri " Intelegem ca situatia voastra este grea. E dificil de acceptat ca uneori toti suntem tratati egal "

Citește mai departe...

GSP.RO versus PROSPORT.RO : Graba nu strica treaba ci calitatea

Graba strica treaba ? .....
....de unde deducem ca....

....sa o credeti dumneavoastra domnule Beldie. Rivalitatea dintre cele doua grupari media nu a aparut ieri, pentru a avea un punct din care sa evolueze. Ziarele excelente ar fi trebuit sa existe deja pe piata. Din pacate nu sunt si nici prea devreme nu o sa isi faca aparitia. Deocamdata avem niste fituici care incearca prin aplicarea unui minim suficient sa scoata profit maxim. Cam atat. Am mai explicat eu cum sta treaba prin occident. In momentul in care am sa vad o Gazeta romaneasca cat de cat apropiata calitativ cu un jurnal occidental, am sa cred cele spuse in acest articol.

Citește mai departe...

Internet Explorer 8 sta sa apara

Browserul de internet cel mai folosit din lume, Internet Explorer, se va renova cat de curand cu ce de-a opta sa editie. Fabricantul sau, gigantul de software Microsoft, a trimis deja invitatii de a proba programul unui grup restrans de internauti.


Dupa cum anunta cei de la Wired, Microsoft este pe ultima suta de metri inainte de a drumul pe piata a noii versiuni de Explorer in primele prima jumatate a acestui an. Drept dovada invitatia primita de catre cei de la ActiveWin.

Citește mai departe...

Framantarile unui microbist

Am trait vremuri in care ” Pe noi, copiii, nu ne ducea mintea la mai mult decît „Hai Dinamo la gunoi şi cu Steaua după voi” (Mircea Cartarescu)”

De ce ? De ce in Romania inca se mai joaca fotbal ? De ce an dupa an eroarea termina prin a se impune in fata virtutii, mediocritatea in fata succesului, jocul urat in fata celui frumos, nemultumirea in fata bucuriei, vidul in fata tribunelor pline, apatia in fata emotiilor ? De ce vedem un gol frumos o data la trei sau patru etape si ala este din lovitura libera sau autogol ?

De ce depindem doar de doi, trei jucatori, patru daca suntem generosi, cinci sau sase daca numaram si accidentatii aproape cronici, maximum sapte ? De ce fotbalistii tehnici, talentati, cei cu sarea si piperul, nu au driblat un adversar pe parcursul intregului sezon ? De ce galeriile patimase accepta linistite roluri secundare, roluri in care nu se impart decat pumni si picioare? De ce ne pierdem memoria si asa ne pierdem pe noi insine ? De ce se accepta fara iritare acest purgatoriu ucigator de lent al balacarelilor fara sfarsit in care traim si care mareste si mai mult bresa dintre fotbal si suporteri pe care presa a deschis- o cu succes in ultimii ani ? De ce trebuie sa sustinem echipe ca Liverpool sau Barcelona in finalele de Champions League ? De ce inca de acum multi ani, sezon dupa sezon, acest articol este mereu de actualitate. De ce ? Pentru cine ?

Update :

Preluare de aici

Citește mai departe...

Fair Play-ul si furnicile

Traim timpuri in care gesturile de fair-play pierd teren in fata faptelor violente, verbale sau fizice, intr-o liga italiana de fotbal, din categoriile inferioare s-a intamplat urmatorul gest. Un gest deosebit facut in momentul in care un jucator rival se afla la pamant.

Un al doilea videoclip are ca protagonist un jucator brazilian cazut intr-un musuroi de furnici, motiv pentru care se vede nevoit sa paraseasca terenul de joc.

via

Citește mai departe...

Groapa imbecilului


Cum poti tu ca jucator profesionist, cu un salariu mai mult decat decent fata de valoarea pe care o ai, cum poti tu sa iesi si sa iti ataci antrenorul in asemenea hal ? Indiferent de stilul abordat de Rednic, Burdujan ar fi trebuit sa isi vada de treaba, de antrenamente, nu e treaba lui sa se implice in strategia antrenorului. Insa asta se intampla in momentul in care concurenta este acerba, cel mai usor este sa ne plangem ca nu este corecta si ca tine preturile mai ieftine prin diferite trucuri ilegale. E mai greu sa progresezi si sa demonstrezi ca meriti ceea ce pretinzi. Asta in cazul in care mai poti progresa. De altfel, Burdujan si-a sapat groapa singur. Acolo nu il mai deranjeaza concurenta.

Citește mai departe...

O apa si un pamant



Spui ceva apoi incerci sa dregi busuiocul. Daca nu o faci esti o canalie, un bozgor imputit, un increzut, daca dai inapoi sau poate ca nu iti place in "mocirla fotbalului romanesc" esti un las, un fricos care a cedat amenintarilor unuia care ar trebui sa se gandeasca de fapt cum sa isi faca echipa sa revina acolo unde ii este locul. Greseala a fost facuta in momentul in care afirmi fara sa aduci dovezi, practica cea mai des folosita de "oamenii fotbalului" de pe la noi. Ceea ce a urmat este de umplut pagini de ziar, nicidecum motiv de dat sentinte sau luat decizii. Vorbe.Comedie ieftina de prin sediile cu fatade de sticla.


Fotbalul romanesc este un loc in care o data intrat nu ai cum sa scapi fara sa fii manjit, oricat de mult ai vrea sa incerci sa fii inovativ si revolutionar. Sfarsesti prin a te alatura celor care de zeci de ani de zile tin competitia interna in gura tevii de esapamente verbale si injurioase. Aveam sperante la cei de la CFR Cluj ca nu se vor alatura "discotecii de camin cultural" instalata in Liga I, insa restartul campionatului a dovedit ca nimeni nu este atat de destept incat sa se tina departe de provocari si manareli. " Ce ba ? Nu ai loc de mine ? Tu stii cine sunt eu ?"

Citește mai departe...

Bogdan Stelea pune Salamanca in pragul falimentului


1,2 milioane de euro ii datoreaza clubul spaniol Salamanca lui Bogdan Stelea.


Cu sanse minime de a promova in Primera Division si cu o datorie totala de 27 de milioane de euro, Salamanca a primit lovitura decisiva din partea lui Bogdan Stelea care a fost pe faza anticipand una din ultimele manevre prin care clubul iberic incerca sa iasa din criza. Conducerea fostului club al lui Stelea intentiona sa vanda locul ocupat in Primera Division, intentie asupra caruia fostul portar al nationalei romane a facut o cerere de embargo, urmand ca in cazul in care Salamanca va decide sa vanda in final locul din liga secunda spaniola, sa incaseze de forma imediata cei 1,2 milioane de euro pe care spaniolii ii datoreaza.


Citește mai departe...

Oleeee

Fraze celebre : 2 în 1

" Nu vorbim despre arbitraj, ăsta este apanajul echipelor mărunte " - Ramon Calderon ( preşedinte Real Madrid )

" Despre arbitru, cel mai negativ lucru este că nu merită să îmi fie compatriot. A arbitrat destul de rău, la fel ca în Germania ." - Germanul Bernd Schuster ( antrenor Real Madrid ) dupa meciul pierdut in fata Romei in prima mansa din optimile Champions League.

Între timp Barcelona se apropia la două puncte de liderul din Primera Division , Eto.o reuşea un hat-trick şi îl celebra de această manieră.
Aceasta este fotografia care i-a ieşit

Citește mai departe...

BECALOMANIA

25 februarie 2008, orele după-amiezii. Becalomania a cuprins Romania. Nu poţi intra pe nici o pagina de sport românească fără să dai nas în nas cu el. "Becali a zis aia, Becali a făcut aia, Becali a scuipat în direcţia aia, Becali s-a uitat în dreapta, Becali s-a scărpinat la ouă, Becali a mai zis ceva" Imi imaginez o gaşcă de tineri "gazetari" alergând vedeta numarul 1 a României şi salivând de plăcere la fiecare inepţie scoasă de bufon.

Pentru că astea sunt cele mai citite ştiri "Ştirile cu Becali". La un moment dat pe GSP erau nu mai puţin de 20 de ştiri cu "miezul problemei" în timp ce pe ProSport cam aceeaşi densitate de informaţie de calitate. Ce distractiv este să citeşti presa sportivă.



Citește mai departe...

Ridicol

La aşa fotbal aşa gazetărie sportivă. Sau, la aşa gazetărie sportivă, aşa fotbal. De semnat cineva capodopera nici nu se pune problema.

Citește mai departe...

Videoteca Tikitaka : Real Madrid vs Getafe , tontogolul se reintoarce pe Santiago Bernabeu

Real Madrid înscrie, din off-side totuşi, jucătorii săi celebrează golul anulat între timp, iar cei de la Getafe marchează profitând de nedumerirea rivalilor



Citește mai departe...

Sfaturi de la Real Madrid pentru CFR Cluj

Ce se întâmplă în momentul în care te crezi deja cu sacii în căruţă. Ce poate învâţa CFR Cluj de la Real Madrid ?

Să începem povestea, simplu şi cronologic, concluziile urmând să le tragem la final.

24 decembrie 2007 : Real Madrid se vedea deja pe jumătate campioană după ce reuşise să câştige marele derby spaniol chiar pe Nou Camp, in faţa Barcelonei.
21 ianuarie 2008 : Avem liga în buzunar, după victoria din alt mare derbi, madrilen de această dată, în faţa celor de la Atletico

28 ianuarie 2008 : Sentinţa era dată în unanimitate, liga este a celor de la Real Madrid, 3-2 cu Villareal, între timp Barcelona scotea doar o remiză la Bilbao

4 februarie 2008 : Reînvie Primera Division, Real Madrid pierde în faţa Almeriei, iar Barcelona învinge Osasuna în ultimele minute cu un gol al lui Xavi


10 februarie : Barcelona nu scoate decât o altă remiză la Sevilla în timp ce Real Madrid pulveriza Valldolidul cu 7-0. Aşa că, "Cine spunea că Liga încă se mai joacă? " ...... ( Atentie , diferenta de puncte dintre Real Madrid si Barcelona era de opt puncte in urma cu doar doua saptamani ).....



13 februarie : .....ba chiar cu ajutorul fotomontajelor se făceau planuri de onor la campioni.

25 februarie 2008 : Barcelona 5-1 acasă cu Levante, Real Madrid pierde în urma unui incredibil "tontogol" ( răzbunarea lui Bănel??? ) în faţa celor de la Getafe, iar diferenţa dintre lider şi locul secund a rămas în două puncte. Real Madrid înscrie, din off-side totuşi, jucătorii săi celebrează golul anulat între timp, iar cei de la Getafe marchează profitând de nedumerirea rivalilor. Imagini video aici.
Nu e nici o concluzie, doar o întrebare.
Se poate proclama CFR Cluj campioană deja ?

Citește mai departe...

Povestile fotbalului : Tăietorii de oase


Sălbatica intrare a lui Martin Taylor asupra lui jucătorului lui Arsenal redeschide o veche discuţie la fel de veche ca fotbalul însuşi : ar trebui sa existe o lege care să impiedice revenirea fundaşului de la Birmingham pe gazon atât timp cât victima sa nu o poate face ? E de ajuns să spunem că intrarea lui Taylor a fost atât de feroce încât televiziunea britanică a decis să cenzureze prim-planurile şi nu a emis nici măcar o reluare a respectivei acţiuni. Comentatorii respectivului meci au rămas pur şi simplu comoţionaţi de cele văzute în timp ce lui Cesc Fabregas, coleg de echipă a brazilianului naţionalizat croat, l-au năpădit lacrimile.Prima reacţie a lui Wenger a fost aceea că Taylor nu ar mai trebui să mai fie lăsat să joace fotbal : Eduardo da Silva va sta departe de terenurile de joc şi mulţi se îndoiesc că va mai reveni la aceeaşi formă anterioară accidentării.


Însă fotbalul englez, atât de admirat pentru atâtea şi atâtea lucruri, este în multe ocazii prea permisiv cu violenţa pe gazon. Şi sunt exemple de dat :


Paul Ince declara public :" Faultul meu favorit este cel pe care i l-am făcut lui Alan Shearer doare ce reapăruse pe terenul de fotbal după o lungă accidentare. A fost o lovitură magnifică din două motive. Unu, pentru că iubesc zgomotul de oase troznind, atunci când auzi acel "ahhhhh". Al doilea este că Shearer revenea după o accidentare importantă şi era prima sa probă.Dacă rezista loviturii mele putea spune că este recuperat complet". Continuăm. Denis Wise expulzat de la Chelsea pentru că îl făcea knoc-out pe un coleg de echipă, distrgându-i pometele, avea să semneze pentru Milwall în 2002. În prima sa partidă pentru noul său club, după doar trei minute de joc, a dat un alt knock-out, de această dată lui Gary McAllister. De altfel, colegii săi organizaseră o serie de pariuri înainte de meci, că acesta nu va scăpa nesancţionat de către arbitru iar Kenny Davis explica " Era cota de 4-1 că Dennis va lua cartonaş. Mult prea atractiv pentru a nu paria ".


Steve McMahon, fost jucător al celor de la Liverpool, explica şi el în maniera proprie : " L-aş lua pe sus până şi pe fratele meu dacă aş fi nevoit. Asta înseamnă să fii profesionist" iar fundaşul lui Watford, Darren Dazely spunea după un fault dur făcut asupra lui David Ginola " L-am troznit la tibie cu toată forţa mea pentru că nu găseam o altă modalitate de a îl opri. La finalul partidei mi-a vorbit foarte civilizat însă".


E posibil ca Taylor, noul tăietor de oase din Premier League să urmeze o carieră cinematografică după ce se va lăsa de fotbal, rolurile de băieţi răi în filme horror ieftine găsindu-se din abundenţă. Eduardo Da Silva se va întreba însă cu ce a greşit în momentul când a decis să aleagă partea frumoasă a fotbalului şi nu meseria de măcelar.
Foto : via El Mundo

Citește mai departe...

Cel mai frumos gol al lui Pele, pierdut in timp, recuperat cu ajutorul tehnologiei

Pe 2 august 1959, meci în Brazilia între Santos şi Juventus SP. O acţiune personală de joc a lui Pele avea să se transforme în cel mai frumos gol , totodată anonim, al tuturor timpurilor. Trei " sombreros" consecutive ale brazilianului care nu au putut fi filmate de către nici o cameră video. În schimb, tehnologia modernă a participat la reconstruirea acestui gol fabulos, secvenţele fiind realizare pentru producţia cinematografică "Pele Eternul".

Povesteşte Pele despre acel gol " Începând din acea zi, fanii celor de la Juventus m-au urât pentru totdeauna. Nu m-au iertat nicodată"

Povestea completă ( în portugheză ) aici, iar secvenţele video mai jos.

Citește mai departe...

Adunate de prin bar

E de ajuns să dai un search pe google punând funny în căsuţă şi ai un zâmbet asigurat. Exemple :

De ce oare nataţia sincron este un sport exclusiv feminin?
Ceea ce vedeţi nu este un donuts.

Staţi liniştiţi că o parez.

Aşa cum spunea Yoda, " forţa este în mintea ta"


Tipa aceasta face Turul Franţei fără să aibă nevoie de provizii



Asta e. Altă faţă nu se poate face




Citește mai departe...

Tăcuţi, privind si rânjind

Ceea ce este cu adevărat grav este că cei care pot face cu adevărat ceva ( fotbaliştii, conducătorii, gazetarii ) nu îşi dau seama de importanţa pe care lucrurile rostite şi scrise în ultima perioadă la noi o au pentru milioanele de microbişti. Vom avea parte de incidente violente în tribune iar reacţiile conducătorilor, organelor de ordine vor fi prompte : golanii şi "jegurile" trebuie cumva oprite, cu bastoane desenând vânătăi sau bocanci configurând o nouă estetică facială. Atunci de ce nu aceeaşi unitate de măsură în momentul reacţiei faţă de violenţa verbală. Aveţi încluse în contractele de muncă, pasivitatea, indiferenţa faţă dexenofobia şi antisemitisimul cu care zi de zi suntem agresaţi cu ajutorul ziarelor, televiziunilor sau a posturilor de radio domnilor legiuitori?


Mi se pare normal ca un individ ce dă cu lanţul sau bâta în stânga şi în dreapta să fie pedepsit pe măsura faptelor sale, însă mi se pare anormal ca seară de seară să asist la un show oripilant, grotesc, penibil, iar dumneavoastră să ranjiţi "fasolele" instalaţi comozi în fotolii " Ia uite măi, iar a apărut papagalul ăla de Becali, stai să vedem ce mai debitează".

Este tipica pentru societatea noastră lipsa autocriticii iar problema persistă. Zi după zi, gesturile reapar, cu mai mare intensitate şi poţi înţelege acest lucru doar de o manieră ciudată : dacă un sărman recurge la gesturi violente încercând să fure câteva sute de mii de lei, ce să mai aşteptăm de la aceşti oameni care se bat pentru zecile de milioane de euro venite din Champions League. Nu ar trebui sa mă afecteze pe mine, însă sunt agasat şi nimeni nu mă protejează. Nu sunt un ministru, vreau doar să am parte de fotbalul frumos care ma făcea o dată, demult, să ajung la stadion cu o oră înainte de a începe meciul. Să îmi pot cumpăra seminţele liniştit, fără teama că voi primi un par în cap sau că o dat intrat pe stadion voi fi nevoit să evit cu un sprint demn de Carl Lewis, gorilele puse să "facă ordine". Asta în timp ce, probabil cele mai violente personaje din fotbalul românesc, stau şi hăhăiesc prin lojele oficiale. Şi nu îi acord exclusivitatea lui Becali la acest capitol.

P.S Cât de credibilă ar fi o eventuală revenire a Stelei în lupta pentru titlu, chiar câştigarea lui, din moment ce patronul şi unii dintre subordonaţii acestui club nu fac altceva decăt să inducă sentimentul că această ligă nu poate fi câştigată decât pe căi ilicite?

Citește mai departe...

Povestile fotbalului: Matthias Sindelar - Lectia de demnitate

O poveste despre demnitate. Ales drept fotbalistul austriac al Secolului XX, povestea lui Matthias Sindelar depăşeşte cu mult pe cea a super-echipei austriece din anii 30. Povestea unui om care a murit pentru a nu îşi vinde sufletul şi crezurile.

Austria rămânea departe de Uruguay în 1930 şi, la fel ca multe ale ţări europenea a decis să nu participe la primul Campionat Mondial de fotbal. Spun cronicile că era, probabil, selecţionata cu cel mai bun fotbal din acele timpuri. Selecţionata antrenată de către Hugo Meisl era supranumită Wunderteam ( echipa-minune ), iar stilul său fin şi coordonat era comparat cu o orchestră vieneză, în care se făcea remarcat cel mai talentat violonist : Matthias Sindelar.

Era atât de slab şi înalt încât părea că se prăbuşeşte la fiecare mişcare, imaginea sa debilă aducându-i numele de "Papierene /Omul de Hârtie ". Fragiliatatea sa nu mai conta însă în momentul în care lua mingea la plimbare cu ajutorul piciorului drept. Se născuse pe 8 februarie 1903 în Kozlov o regiune moravă care aparţinea Imperiului Austro-Ungar. Cel mai bun amic al său au fost balonul şi străzile Vienei, acolo unde avea să fie remarcat , urmând ca la doar 20 de ani să fie starul celor de la FK Austria, echipă cu care avea să câştige trei titluri naţionale în primii săi trei ani de contract. În interiorul acestui club, club ce avea legături cu comunitatea evreiască din Viena, avea să îşi cunoască soţia, Camila Castagnola, fiică de de evrei italieni.

În 1926 debuta cu naţionala Austriei, cu care a început să minuneze Europa, punctul culminant fiind atins în 1931 o dată cu un sec 5-0 administrat Scoţiei, chiar pe stadionul din Glasgow. Austria se anunţa ca marea favorită pentru titlul mondial din 1934, însă lucruri ciudate petrecute în semifinala contra Italiei i-au privat de un titlu pe deplin meritat. Spun cronicile acelor timpuri că regimul fascist de la Roma ar fi ameninţat arbitrii, aşa că în zadar avea să marcheze Sindelar, de două ori chiar, unicul gol de pe tabela de marcaj a fost cel înscris de Italia. Pentru austrieci s-a găsit drept scuză, offside-ul. Greşit fluierate, bineînţeles. Visele echipei austriece se vedeau nevoite să aştepte alţi patru ani, până la Mondialul din Franţa 38. Nu a fost să fie.

Martie al acelui an, Hitler invada Austria iar în aprilie a avut loc un referendum : 99,73 dintre austrieci au fost de acord cu statul de anexă a Germaniei. Şi aici, spun cronicile istorice, a avut loc o altă manipulare, din moment ce s-a votat în faţa agenţilor SS cărora le era înmânat dupa acea buletinul de vot.Austria nu mai era o ţară, nu mai putea juca un Mondial de fotbal.
Pentru Hitler, aşa cum dorise deja să se întâmple cu ocazia Jocurilor Olimpice Berlin 1936, o victorie germană ar fi fost o propagandă imensă pentru delirul "rasei superioare".Şi cum cei mai buni fotbalişti erau austrieci, s-a orientat către ei. Germania devenea astfel favorită la câştigarea titlului mondial.

Însă Sindelar, între timp ajuns la vârsta de 35 de ani, a simulat o accidentare pentru a nu se vedea nevoit să îmbrace tricoul pe care era brodat zvastica sau a se vedea nevoit să execute salutul nazist.Înainte de Mondial Hitler organiza un "amical" pentru a sărbători "marea unificare" : Germania contra Austria. Sindelar avea să se vindece ca prin miracol pentru a îmbrăca tricoul propriei ţări.Ştia însă că în cazul în care Austria câştiga sub ochii Fuhrerului, va avea mari probleme. De multe ori însă omul preferă să îi fie loial propriei inimi : bătrânul Matthias avea să joace cea mai bună partidă a carierei sale şi marca două goluri selecţionatei naziste.

A fost invitat iar să joace la Mondialul francez, însă a refuzat. Intra pe listele negre. Nausch, căpitanul Austriei, reuşea să fugă în Elveţia împreună cu soţia de origine evreică. Sindelar şi soţia sa nu a reuşit. Nu a mai fost lăsat să joace, nici măcar să iasă din casă... Naziştii aveau chiar recompensă aceluia care reuşea să îl asasineze. Sindelar s-a văzut nevoit să se ascundă, urmărirea devenind feroce, insuportabilă, evreii închişi erau duşi în lagărel de concentrare ; viitorul era negru. Totul s-ar fi rezolvat pentru el dacă se decidea să îmbrace tricoul selecţionatei nemţeşti, însă dorinţa de a rămânde demn a fost mai puternică. Holocoaustul era la început, însă Sindelar nu avea să îl cunoască.

23 ianuarie 1939 : ştia că deschizând ochiul aragazului nu avea să impiedice cutremurătoarele atrocităţi ce aveau să urmeze, însă pentru el suferinţa lua sfârşit. În momentul în care poliţia nazistă avea să găsească cele două corpuri asfixiate, s-a interzis orice tip de manifestaţie : 40 000 de vienezi au sfidat regimul şi au ieşit pe străzi pentru a îl conduce pe ultimul drum. Poşta autriacă se vedea colapsată de zecile de mii de telegrame venite din toată Europa.

De o manieră tristă şi fără întoarcere, cel mai bun jucător austriac din toate timpurile, dribla ororile şi demenţa lui Hitler.

Citește mai departe...

Cine ar trebui să fie responsabilul cu transferurile ?

Văzând vâlva provocată la Rapid în jurul ultimei şarje de transferuri, mi-am pus această întrebare. Responsabilitatea de a transfera sau a ceda jucători, este foarte importantă în interiorul unui club de prim rang. Pentru echilibrul echipei depinde de mulţi factori, însă în primul rând depinde de jucători. Din acest motiv, puterea de a cumpăra sau a vinde trebuie să fie bine plasată, cu consecinţele de rigoare, fie ele negative sau pozitive.În momentul de faţă, repsonsabilitatea pe parcela transferurilor revine în majoritatea cazurilor, cel puţin aşa ar fi normal, antrenorului sau directorului sportiv, independent de faptul că cei doi, pot fi de acord sau nu. Care este varianta corectă ?

Sunt echipe care acordă putere deplină antrenorului, în momentul alegerii viitorului lot cu care va lucra cot la cot, pentru a atinge obiectivele fixate înainte de startul unui sezon. Există directorul sportiv, însă acesta este însărcinat cu sondarea pieţei şi transformarea în realitate a viselor antrenorului. Un bun negociator, ce trebuie să aducă ceea ce i se cere, însă nu poate alege ceea ce aduce.

Cu acest model, se reuşeşte multumirea antrenorului, pentru ca acesta la rândul lui să aplice stilul de joc pe care şi-l doreşte, jucătorii ceruţi de el, aplicându-se exact acelui stil de joc. Problema ar apărea în moemntul în care respectivul antrenor, din motive diferite, demitere sau demisie, ar părăsi echipa, iar toată această strategie ar fi inutilă. O strategie pe care englezii o aplică cu succes, la Arsenal sau Manchester, eşecul numindu-se Chelsea.

Pe cealaltă parte se află echipele care acordă antrenorului un unic rol ; acela de a antrena, urmând ca directorul sportiv să fie cel care va alege jucătorii aduşi şi cel care luptă totodată pentru ca aceştia să vină la club. Fără îndoială, dacă ideile şi proiectele sportive nu coincid cu ale antrenorului ( vezi cazul Valenciei în Spania sau într-o mai mică măsură , Rednic şi Dinamo vara trecută ) consecinţele pot fi negative.Sosirea unui antrenor nou produce incertitudine şi provoacă scaderea randamenului printre "favoriţii" fostului antrenor.


În primul rând pentru că destabilizarea poate ajunge la un nivel foarte critic, afectând randamentul echipei şi mai apoi pentru că jucătorii aduşi pot fi respinşi de către antrenor ajungând să lustruiască bancile de rezerve. Pentru a menţine acest model viu, este necesară o bună colaborare şi înţelegere , incluzând aici şi viitorul, fie el bun sau rău, între conducerea tehnică şi cea administrativă.

Există multe exemple de rezultate pozitive sau negative din ambele tipuri de strategii, ba mai mult, ambele pot fi corecte pentru orice echipă. Important este cine este alesul. Dacă se decide montarea unui duo antrenor-director sportiv, cred că cheia este în faptul ca cei doi să coincidă în idei şi propuneri. Fară această minimă condiţie, progresul mi se pare imposibil. Pentru că în timp ce unul face, celălalt strică.

Citește mai departe...

Cei mai tari manelisti

De mare angajament fotografia de mai jos. Iniţial am crezut că este vorba de un duo de manelişti. Am pierdut câteva secunde până m-am dumirit. Fotografie găsită aici.

Citește mai departe...

Harta campionilor


Am dat peste această mică pagină web. Uşor de folosit şi foarte plăcută. Diferite hărţi iar în fiecare dintre ele ne ies campioanele şi echipele din zona respectivă. Ce este mai bun în Africa ? ..Vrei să vezi cine şi ce a câştigat în Anglia ? Cine a câştigat Liga Campionilor ?... Ce frumos apare pe artă România şi titlul câştigat de Steaua în 1986.


Dacă vă este de folos....să vă fie de bine.

Citește mai departe...

Made in Romania

Nici măcar nu a început returul şi au apărut deja "anomaliile" normale româneşti. Mopul-şef de la Steaua, cel care spală pe jos în urma lui Gigi Becali anunţă că Steaua va cere amânarea meciului de la Iaşi. Bravo bre nea Argă, fă cinste României. Nu se joacă şi gata. Chiar dacă va fi să plătească bossul mai mult ceva mai târziu, dar măcar să ai un as în mânecă. Şi mai este o parte bună, dacă nu ai mai avea nevoie de punctele de la meciul ăsta ai economisii o groază de bani. Si inca ceva. Pastrezi echipamentul curat. Ce daca vin europenele nationalelor.

Între timp la Rapid s-a mutat stilul de transferuri patentat de Steaua cu ceva timp în urmă. Vine ăla, nu mai vine, a semnat, nu mai semnează, vrea prea mult. Chiar o fi lăsat Copos frâiele din mână ? Mai cu seamă că simte o mică ţeapă dinspre interiorul clubului.

Citește mai departe...

E ok sa dam exemple

Dacă voi ca un ziar mare, facut se presupune, pe bazele deontologiei pure, faceţi chestii de genul ăsta, ce mai vreţi de la nişte amatori ?

Citește mai departe...

Champions League ? Care Champions ?


Vreau ca balonul să circule rapid şi lipit de gazon. Îmi place fotbalul care încântă tribunele şi jucătorii, călcăiele şi golurile frumoase, asta este esenţa fotbalului” declara recent Roberto Mancini ( antrenorul lui Chivu la Inter Milano ) într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.
-
Inter s-a întors din deplasarea de la Liverpool cu doar trei şuturi spre poartă ( nici unul dintre ele între cele trei bări ). Asta,într-un meci eliminatoriu contând pentru optimile de finală ale Champions League, pe o scenă aşa cum este Anfield Road.
-
Am aşteptat cu nerăbdare revenirea fotbalului de Champions, însă dacă şi meciurile de azi ne vor oferi acelaşi spectacol săracar trebui gândit un nou nume pentru această competiţie. Sau alte reguli. Cred că ar produce mai mult spectacol o unică partidăîn stilul celor din F.A Cup şi aşa am evita penibile meciuri de genul Olympiakos - Chelsea, Schalke - Porto sau mai sus amintitul.Probabil că grecii încep să se întrebe ( doar banii conteaza în Champions nu ? ) ce sens a avut să plătească o groază de bani pentru a vedea un show ieftin, din care de câştigatau avut doar propietarii panourilor publicitare. Noroc că nimeni nu a mai vorbit de un ” super tuesday” . Minunata productie Champions de aseara o găsiţi comprimata în circa trei minute de imagini video.

Citește mai departe...

Lionel Messi, marca cea mai facturata din fotbal

Cu aştrii cei mai productivi din istoria fotbalului - englezul David Beckham si brazilianul Ronaldinho - în cadere libera, Lionel Messi rade tot în jur, în 2008 începând era LEO : pe 1 ianuarie a intrat în vigoare noul sau contract cu Barcelona, renovat spre sfarsitul anului trecut ( pentru a treia oara în doar doua sezoane ) si cu plus financiar ce îl transforma într-unul dintre cei mai bine platiti jucatori ai clubului catalan. Messi urmeaza sa încaseze nu mai putin de 8,5 milioane de euro anual pâna în 2014, 54% mai mult decât în precedentul contract. Partea frumoasa pentru Messi abia acum urmeaza însa, reusind sa îsi conserveze libertatea de a negocia propriile contracte publicitare, drepturi din care, cel putin într-un procentaj cât de mic, ar fi vrut sa detina Barcelona.

Messi are deja în tribuna de lux, 14 companii de marca cu care a semnat contracte publicitare de pe care factureaza în jurul a 28 de milioane de euro. Aceasta estimare era facuta de catre germanii de la "BBDO" în 2005 si se dovedeste în numai doi ani a fi total depasita.
Pe punctul de a împlini doar 21 de ani ( iunie 2008 ) , Messi vinde deja bauturi ( Pepsi ), snackuri ( Lays ), carti de credit ( Mastercard ), telefonie mobila ( Movistar ), ceasuri ( Mirage ) , electrodomestice ( Garbarino ), birotica ( italienii de la A-Style ) sau videojocuri ( X-Box ). Ce putin timp în urma a semnat un nou contract cu Banco Sabadell, banca ce imediat după racolarea lui Messi avea sa primeasca un flux de aproximativ 20 000 de noi clienti, majoritatea din segmentul tânar al pietei.

Oferta celor de la Adidas - cinci milioane de euro anual, pâna în 2012 - l-a facut pe Messi sa rupa precontractul pe care îl avea semnat cu cei de la Nike, fapt ce avea sa deturneze într-un proces intentat de nord-americani, proces pe care însa l-au pierdut iar Messi s-a transformat, alaturi de Cristiano Ronaldo, în noile icoane mondiale ale firmelor de publicitate.

Messi nu a marcat nici un gol pentru Barcelona în 2008. Ronaldinho a marcat sâmbata dupa o pauza de 67 de zile, din penalty.

Citește mai departe...

Videoteca barului : Rezumatele meciurilor tur din optimile de finala ale Champions League , marti 19 februarie 2008

Toate rezumatele intr-un singur videoclip.



Citește mai departe...

Ultrasul interactiv

Un viral excelent facut, cu scopul de a promova seriile finale ale ligii australiene de fotbal. Este vorba de o statuie umana, plange, incurajeaza sau canta la fel ca oricare alt fanatic al fotbalului......dar mai bine vedeti clipul....

Citește mai departe...

De ce nu este iubit Mutu în propria ţară ?

Este scris în carte vieţii, ca munca, orele nesfârşite de efort şi episoadele cu diverse origini oculte să coincidă, de multe ori, pe un drum real în mijlocul căruia oricare dintre noi se poate întâlni cu tot felul de momente, bune sau rele.
=
Drumul pentru Adrian Mutu s-a dovedit plin de serpentine bruşte şi mărginit de prăpăstii abrubte, limita inferioară fiind atinsă prin pub-urile londoneze, ceea ce avea să îl coste contractul cu o mega-echipă-companie financiară asa cum este Chelsea şi totodată o mare parte din respectul propriilor compatrioţi. Ulterior a fost suficient de tenace şi priceput în a îşi netezi cărările în aşa fel încăt să evite pantele descendente pentru ca efortul cu care urcă în momentul de faţă tot acest drum al Golgotei să nu fie în van. A fost capabil să tragă aproape de unul singur echipa naţională spre turneul european iar la Fiorentina încearcă să dovedească din toate puterile românii nu sunt un popor de hoţi şi criminali.
=
Cu toate astea, nu reuşeşte să câştige respectul propriului popor ( vezi episodul Ghencea sau multe comentarii postate la articolele ce au tangenţă cu el ) şi cred că asta îl doare mult pe Mutu. Probabil altfel se vor pune datele problemei în funcţie de prestaţia sa la Euro 2008, deşi nu cred că Mutu mai are ceva de dovedit, în ciuda nefericitului episod Chelsea. Dacă ceea ce face Mutu în ultimele sezoane în IL Calcio şi cu naţionala nu este suficient, atunci ar trebui să inventăm un război în care să îl vedem interpretând rolul lui Rambo.
=
În fond, Mutu este şi el o fiinţă umană, aşa că nu poate prinde toate oalele ce cad de pe rafturi. Iar viaţa bate filmul.

Mai jos, Adrian Mutu, alaturi de Claudiu Niculescu, selectionati de catre Canal Plus Spania in galeria jucatorilor cu cele mai frumoase goluri reusite in week-endul trecut. E bine ca ne apreciaza altii.



Citește mai departe...

Freedom’s Fury - Blood in the water


Este considerată drept cea mai faimoasă partidă de polo pe apă din istorie. Asta pentru că nu a fost doar un meci de polo, a fost o chestiune de onoare şi orgoliu a unei echipe ai cărui jucători au plecat de lângă familiile lor în timp ce armata sovietică le masacra compatrioţii. Vorbim despre acel URSS - Ungaria disputat la Olimpiada din Melobourne 1956.

=

Ungurii plecaseră din Budapesta între coloane de fum şi altercaţii iniţiate în urma unei mici manifestaţii a studenţilor contra regimului comunist, manifestaţie căruia avea să i se alăture un întreg popor mai apoi şi care era pe punctul de da jos de la putere respectivul regim comunist.

=

Membrii delegaţiei ungare nu au aflat decât după sosirea în Australia despre răspunsul Armatei Sovietice … un autentic masacru.Bombardamente, artilerie, infanterie, tancuri…acesta avea să fie răspunsul ruşilor în faţa răscoalei. Comunitatea internaţională, conştientă de brutalitatea sovietică, avea să aclame şi să încurajeze toate prestaţiile maghiare de la olimpiadă. Şi sosea partida de polo din semifinalele competiţiei, iar piscina din Melborune avea să se populeze cu unguri şi ruşi exaltaţi ce au încins atmosfera încă de la începutul meciului.

=

Partida avea să se desfăşoare pe un ton fizic brutal iar loviturile cu picioarele şi pumnii erau imposibil de numărat. După ce avea să marcheze două goluri, ducând tabela de marcaj la 4-0 în favoarea Ungariei, Elvin Zador şi-a amintit de familia unui jucător rus, Valentin Prokopov iar acesta i-a răspuns cu un pumn în plină figură. Arcadă spartă iar piscina se colora în roşu. Partida s-a suspendat cu un minut înainte de final din cauza incidentelor din apă şi din tribune, ungurii se calificau în finală, pe care de altfel aveau să o şi câştige în faţa Iugoslaviei cu scorul de 2-1. Mulţi dintre componenţi acelei echipe nu s-au mai întors în Ungaria, Zador stabilindu-se în USA, ajungând chiar să îl antreneze o altă legendă a nataţiei, Mark Spitz.



Şi dacă spunem sânge, apare Quentin Tarantino. Cunoscutul regizor a realizat în 2006 la aniversarea a 50 de ani trecuţi de atunci, un excelent documentar numit Freedom’s Fury, al cărui trailer îl puteţi urmări aici.

=

Citește mai departe...

De prin bar adunate

Guti, ( play-makerul celor de la Real Madrid ) îşi înşeala nevasta. Cu un bărbat.


Spui sânge şi apare Quentin Tarantino. Regizorul a produs un documentar despre un episod petrecut în timpul olimpiadei din 1956 Melbourne. Am să revin cu un mai amplu articol despre acest subiect.

Una dintre acele faze, care chiar dacă nu se finalizează în gol, rămân întipărite în memorie. Roberto Carlos ( Fenerbahce ) şi un balon ce părea să ajungă în înaltul peluzei.

Citește mai departe...

Jena

Duminică de odihnă. Relaxare. Aşa că nu iţi rămâne decăt să îţi bei cafeaua liniştit şi să citeşti presa. Cobor şi mă întâlnesc cu un grup de prieteni. Printre ei şi un italian, aşa că facem schimb de periodice. Eu, prin vestita "combinaţie mioritică" reuşesc să am la dispoziţie presa românească ( varianta scrisă ) în fiecare week-end. Nu ştiu şi nici nu mă interesează cum , însă week-end de week-end la dispoziţie ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor. Revenim în cafenea. Schimb de ziare. Mă adresez aici domnilor de la Gazeta Sporturilor nu într-un acerb atac la adresa acestui cotidian ci într-o încercare de a îmi face înţeleasă jena cu care am prezentat "Gazeta Sporturilor" drept cel mai citit ziar de sport din România. Dacă ediţia on-line a făcut un pas înainte şi s-a aliniat cât de cât standardelor occidentale, îmi pare rău să o spun, însă ediţia tipărită nu pare să fii evoluat cu nimic faţă, spre exemplu, de cea de acum cinci ani. Dacă nu cumva, nu a coborât puţin nivelul. Hârtie de o calitate net inferioară ziarelor occidentale, informaţiile într-o certă disproporţie cantitativă faţă de fotografii şi publicitate, informaţii mult prea puţine. Am făcut câteva fotografii pentru a exemplifica cele spuse mai sus şi nu e de mirare să sufăr de complexul "românului" din moment ce dintr-o pagină întreagă nu poţi scoate mai mult de 20 de rânduri scrise cu informaţie şi trei sferturi de pagină acoperite de o fotografie. În schimb "Corriere dello Sport" îi acordă lui Radu Ştefan o jumătate de pagină şi aici ne referim la o pagină format mare, în stilul cotidianelor italiene. Să mai amintim că spaniolii de la Marca au scos azi un supliment dedicat legendei celor de la Real Madrid, DI Stefano, supliment de 16 pagini, tot atâtea pagini căt are Gazeta Sporturilor în total. "Marca" ediţia scrisă este tipărită pe 64 de pagini, suplimentul aparte şi gratuit. Preţul 1 euro.

P.S. Mi-a trecut momentul de halucinaţie după ce pe aeroportul din Otopeni am fost nevoit să plătesc pentru o cafea acum câteva săptămâni nu mai puţin de 6 ( şase ) euro. Pe aeroportul din Madrid o cafea costă 1,40 euro.

P.P.S Nici Pro Sport nu este mai breaz din câte vad în ediţia pdf de azi. Tot 16 pagini cu multă "umplutură"

Citește mai departe...

Ce-ati avut cu Zaharia ? Ce ii spunem acum lui Vatca ? Reguli pentru o competiţie justa

Am citit recent un interesant articol din ediţia online a cotidianului englez Times, articol în care se vorbeşte despre avariţia primelorpatru “companii fotbalistice” engleze cu referinţă la transferurile de jucători. Şi despre prejudiciul pe care aceste transferuri îl cauzează celorlalte cluburi şi competiţiei în sine. După cum afirmă ziaristul Martin Samuel în respectivul articol, tot răul din Premier League se poate rezuma în două cuvinte : Steve Sidwell. Un foarte bun atacant achiziţionat anul trecut de către Chelsea, după ce reuşise două sezoane excelente ca port-drapel al mult mai modestei Reading. A ajuns chiar să fie ales în cel mai bun 11 titular din Premier League în ultima sa campanie cu Reading. Rezultatul ? Cel logic. Sidwell a jucat doar căteva minute amărâte pentru Chelsea. Atunci ? Care este mişcarea de maestru a lui Abramovich?
-
Mă gândesc că “Chelski” înoată într-o abundenţă financiară încât îşi permite luxul de a transfera starurile echipelor mai mici, chiarşi doar pentru a le destabiliza şi a îşi mai netezi puţin drumul către obiectivele prepuse, spre exemplu, titlul. Mi se pare cel puţin, nedemn.Cam la fel se întâmplă cu Saha, luat de Manchester pentru a face nimic, în timp ce la pentru Fulham era vital. Să ne uităm însă în liga noastră, unde putem găsi destule cazuri asemănătoare. Nimeni nu se îndoieşte că Gloriei Bistriţa i-ar merge mai bine cu Zaharia în atac, poate că altfel ar fi fost rezultatul acelui meci de pe Calderon, sau că Cristocea nu a făcut valuri la Steaua. Pleşan ar fi fost mai liniştit la Craiova, iar Bălace nu ar fi ajuns la Vaslui ( exemplele pot continua ). Şi Liga ar fi fost mai atractivă iar aceşti jucători nu ar fi avut soarta pe care o au acum. Milioanele pe gazon, nu pe bancă, domnilor.
-
Soluţie? Gazetarul britanic punctează : stabilirea unei clauze care să oblige clubul cumpărător să joace respectivul jucător în celpuţin 15 partide. În cazul contrar, asta e, în cazul transferurilor care se demonstrează a fi doar de umplutură fotbaliştii ar puteacere reîntoarcerea la fostul club sau transferul la unul nou în schimbul a jumatate din banii plătiţi iniţial pentru el. Logic că nici un club dintre cele mari nu va fi de acord cu aşa ceva şi vor invoca dreptul la o piaţă liberă, însă cum îi explicăm asta lui Vâtcă si galatenilor care il injura ?

Citește mai departe...

Cele mai bogate cluburi de fotbal din lume in 2007

In milioane de euro bineinteles

Citește mai departe...

Adunate de prin bar

"Un tată se întoarce obosit de la servici, află de planurile academice ale fiului său şi-i spune:- Să joci fotbal la Steaua n-ai vrut, să canţi manele nu ţi-a plăcut, la cules de căpşuni n-ai mers ... aşa că du-te Dracului la facultate şi fă-ne familia de râs!"

-
Închiriaţi câini : 50 de dolari lunar. Catalogul cu modele aici
-
Si daca tot incepe sezonul închirierilor, închiriati Nou Camp. Ma intreb insa daca sunt incluse in pret si ceva capatani de porc.

Citește mai departe...

Derbyul derbyurilor

Fiecare oraş are derbyul său. Bucureştenii au de ales între variantele combinate de către Steaua, Dinamo şi Rapid, pentru clujeni meciul anului este CFR - Universitatea, milanezii au Inter - Milan, putem vorbi de trioul din Istanbul şi chiar să tragem o fugă la un River Plate - Boca Juniors. Meciuri pline de pasiune. Vă asigur însă că nimeni "nu se urăşte" mai mult decât ei şi nici nu s-au înfruntat mai multe ori în istorie. Cine sunt protagoniştii acestei istorii ? Să călătorim...

Insulele Scilly, situate la 45 km distanţă de coasta vestică a insulei britanice sunt compuse dintr-un conglomerat de peste 140 de insule stâncoase plantate exact în mijlocul golului. Clima suavă permite cultivarea şi exportul de flori, principala sursă de finanţare a insulelor. Ritmul de viaţă a celor puţin mai mult de 2000 de persoane ce locuiesc acolo este lent şi previzibil. Nici măcar nu au nevoie de autoturisme, cea mai mare dintre insule ( St Marys ) măsurând doar în jurul a 15 km pătraţi.

Ceea ce este cel mai interesant acolo este "Super-Derbyul" ligii numite "Scilly Isles".Derby care se joacă de peste 45 de ani într-o ligă formată din doar două echipe. Atât doar.
Două echipe
. Calendarul acestei ligi este foarte simplu : duminică Garrison Gunners vs Woolpack Wanderers. Duminica viitoare Woolpack Wanderers vs Garrison Gunners. Şi aşa ajung să dispute în total 20 de partide pe sezon, partide disputate pe unicul stadion din insule. Vârsta fotbaliştilor este cuprinsă între 16 ani şi limita superioară a celor 50 de ani, după cum prevede regulamentul stabilit de federaţia locală.

Arbitrul este acelaşi de peste 15 ani. Numele său este David Grottick. " Nu este plictisitor. Fotbalul se schimbă mereu" explică cel care deţine recordul de a reuşi să expulzeze de pe teren un arbitru asistent de linie. " O luase razna, anula toate golurile pe motiv de
offside, aşa că a trebuit să îl dau afară de pe stadion".


Arbitrul este acelaşi de peste 15 ani. Numele său este David Grottick. " Nu este plictisitor. Fotbalul se schimbă mereu" explică cel care deţine recordul de a reuşi să expulzeze de pe teren un arbitru asistent de linie. " O luase razna, anula toate golurile pe motiv de offside, aşa că a trebuit să îl dau afară de pe stadion".



O ligă mică, pe o insulă la fel de mică, însă un derby care nu are concurenţă mondială. Respectivele echipe nu vor ajunge niciodată să joace măcar în preliminariile unei cupe europene, însă obiectivul principal este acela ca odată ajuns la o vârstă de 25, 26 de ani să te poţi mândri că deja ai câştigat mai mult de 20 de titluri.

Citește mai departe...

Sa ne ajutam ca fratii

Şi uite aşa a mai făcut Mircea Badea o vedetă în blogosferă. În orice caz, de data asta i-a ieşit chiar amuzant. Orice pentru trafic.
Ne putem lăsa chiar puţin umiliţi, atât timp cât se întorc gloatele din drum.

Citește mai departe...

Povestile fotbalului : Gheata de aur şi chipul de piatra

"De multe ori fotbalul este copia fidelă a vieţii şi pentru a avea succes nu trebuie să fii cel mai bun, ci doar să fii în locul potrivit
la momentul potrivit.

22 iunie 1987. Mai rămâneau doar opt zile până la finalul sezonului fotbalistic 1986/87 şi la fel ca în toţi anii precedenţi, Uefa se pregătea se decerneze "Gheata De Aur" celui mai prolific jucător european al sezonului. Mai erau opt zile şi austriacul Anton Polster era lider detaşat în tabelul golgeterilor europeni, mai erau opt zile până la consacrarea sa ca fotbalist. Cel puţin aşa credeau toţi.....


În 1958 avea să se nască în România un copil care avea să poarte numele de Rodion Cămătaru, iar numele său ar fi trecut neobservat prin statistici şi cronici dacă asupra sa nu ar fi căzut rolul principal al celui care avea să-i fure Gheata de Aur lui Polster.Pe când Rodion avea doar şapte ani se instala la putere Nicolae Ceauşescu, aşa că micul Rodion avea să crească într-o ţară în care puterea diabolică a lui Ceauşescu era în toate părţile şi nicăieri în acelaşi timp. Era invizibilă, însă cotidiană. Fostul dictator comunist manevra tot şi găsise în sport ooglindă în care se reflectau beneficiile regimului său.


Rodion între timp, ajunsese să măsoare 1.90 iar în adolescenţă nu a putut fenta destinul şi a ajuns la Marină, trăsăturile sale dure şi chipul sculptat în piatră mergeau perfect cu o aşa carieră. Însă adevărata sa pasiune era fotbalul iar în 1974 avea să debuteze la Universitatea Craiova. Înalt, slab însă puternic. Era previzibil pentru ce post era făcut. Atacant, în faţă să joace de "9" şi să facă faţă a tot ceea ce îi trimit coechipierii. Înălţimea sa îi cauza o logică lentoare în mişcări şi de aici o banală medie de circa zece goluri pe sezon. Asta până în momentul marelui salt...


Puţin câte puţin, puterea instalată la Bucureşti vedea cum i se îndeplinesc planurile. Steaua reuşise să se transforme în prima echipă românească ( ulterior şi unica ) care câştiga Cupa Campionilor Europeni. Măreţ obiectiv îndeplinit. Ceauşescu prinsese gustul flashurilor internaţionaleaşa că venise rândul lui Dinamo. Fără mari speranţe la un titlu european, speranţa rămăsese în Cămătaru şi cucerirea Ghetei de Aur a acelui sezon 86/87. Mult "au mai muncit" pe teren angajaţii ministerului de Interne făcând " cursuri de convingere" cu antrenorii şi conducătorii cluburilor care aveau să înfrunte echipa dinamovistă în ultimele şase etape ale campionatului. Cămătaru trebuia sa iasă golgeterul Europei. Aşa că Rodion Cămătaru avea să marcheze 18 goluri în ultimele şase meciuri de campionate, ajungând la suma totală de 44. Polster a rămas la 38. Misiune îndeplinită.


Rodion marcase în sezonul 86/87 o un număr de goluri egal cu cel de goluri marcate în primele sale şase sezoane ca jucător profesionist.


Zile după, la Gala Uefa, Cămătaru a primit Gheata de Aur. Acolo, mulţi aveau să confirme că nu erau doar trăsături, ci efectiv, chipul său era de piatră.


În urma lui Rodion Cămătaru au mai rămas o declaraţie postată în Wikipedia şi o stradă din Hereenvenul olandez care să îi poarte numele şi să îi certifice cariera de fotbalist.


„M-am bătut atunci cu austriacul Toni Polster. El a dat 39 de goluri, eu 44. Se poate să fi fost directivă de partid, dar să ştiţi că nimeni nu s-a dat la o parte ca eu să dau gol. Nu m-am rugat de adversari să mă lase. Cine poate şti cum o fi ajuns şi austriacul la 39 de reuşite? Ţin minte că Polster a refuzat să vină la festivitatea de la Monte Carlo, dar acolo mie nu mi s-a reproşat nimic."

Citește mai departe...

CFR Cluj trece cu greu muntii.

13 februarie, primele ore din noapte. Se afişează conţinutul Gazetei din ziua respectivă. Cfr Cluj, lider la zi al campionatului nu are alocat nici măcar un paragraf. Cu excepţia unui articol tras din Mysport şi ăla la rândul lui o preluare după un interviu al celor de la Fanatik cu patronul ardelenilor Arpad Paszkanzy. Se formează oare acelaşi curent existent şi în Spania, presa din Madrid cu echipele din Madrid,iar cea catalană cu Barcelona? În cazul de faţă ce trust media din Ardeal ar fi capabil să dea replica, nu numai în zonă, cât şi pe plan naţional granzilor din Capitală ?

E adevărat că, dacă te uiţi mai atent găseşti câte ceva prin Prosport. E de ajuns oare ? Locul 1 ocupat în prima ligă românească nu îi dă dreptul echipei din Cluj de a avea parte de un mai dens flux mediatic? Sau sunt valabile doar scandalurile ? În rest.... nişte ţărani şi nişte bozgori.

Citește mai departe...

Un McLaren-Mercedes facut din chibrite

Pentru a construi acest McLaren-Mercedes la marimea reală a unui monopost de Formula 1 s-au folosit 956.000 de beţe de chibrit, 1286 tuburi de adeziv, in jurul a 6000 de euro şi o cameră izolată de curenţii de aer mai ceva ca celulele puşcăriaşilor din Alcatraz.

Vazuta in Autobild.

O galerie ampla in care apar si alte "opere de arta incendiare" construite de aceleasi personaje aici.

Citește mai departe...

Manchester UNITED : Omagiul

Am trecut peste un week-end plin de meciuri tari ( cu referinţă la fotbal ) însă nu putem trece peste emoţionantul moment, probabil una dintre secvenţele anului 2008 : omagiul de pe Old Trafford adus jucătorilor de la Manchester United căzuţi în tragedia de la Munchen. Acest video îţi face pielea de găină, pornind de la copiii îmbrăcaţi în tricourile jucătorilor decedaţi, de la coroanele depuse în mijlocul terenului până la atmosfera incredibilă din tribune şi salvele de tun. Un omagiu adus fotbalului.


Fotografia de mai sus, cu cele două galerii rivale din Manchester unite în semn de respect spune totul.

Citește mai departe...

Ţăranii, şcolarii proşti şi o presă prea deşteaptă

Becali cu ale lui. Ok. Omului astuia i-au sărit de ceva vreme doagele. Însă cine pe cine provoacă?
Povestea. Apar vorbele lui Gigi. Apar şi reacţiile din cealaltă tabără. Însă Gsp prezintă un titlu, ProSport al titlu. Nuanţa este evidentă. Provocarea este mama tirajului şi a traficului.

Replica:

ProSport

GSP

E clar că presa sportiva romaneasca trăieşte bine din prostia lui Gigi. Aşa că , bâlci să fie. Anul de graţie 2008.

Citește mai departe...