Matrioshka Андрей Аршавин


Sâmbătă seară, aproape de miezul nopţii, întreaga clientelă a unui bar din plin centrul Madridului se ridica în picioare aplaudând golul doi al ruşilor marcat de Torbinski. O mostră de recunoştinţă la adresa fotbalului total practicat de oamenii lui Hiddink. Cum să nu îţi pleci capul în faţa acestor fotbalişti ce au stors până la ultima picătură toată zeama din portocalele olandeze. L-aţi văzut pe odihnitul Sneijder cum abia îşi târa leşul prin jumătatea rusă în timp ce Arshavin zburda mai ceva ca o viespe turbată pe lângă Van der Sar? Chiar şi în ultimul minut al prelungirilor. Unde o fi stat ascuns pistruiatul ăsta până acum? Cine a putut păstra secretul existenţei sale? Pentru că Arshavin este unul dintre acei fotbalişti cărora le stă bine acolo unde cresc, cărora le face bine absenţa pronunţării numelui pentru a nu simţi niciodată presiunea. Probabil că nu se va întâmpla aşa şi va sfârşi prin a fi cumpărat de un club european pe un sfert din ceea ce se va plăti pentru un anume Cristiano Ronaldo. Poate chiar mai puţin.


O lecţie de fotbal oferită de păpuşile ruseşti ale lui Hiddink. Matrioshka în toată splendoarea sa. Din Aniukov ieşeaSemak, din Semak ieşea Zirianov, din Saenko ieşea Torbinski, din Torbinski ieşea Pavliucenko, iar din toţi aceşti oameni ai ţarului Hiddink ieşea Andrei Arshavin. Omul care a tăvălit precum un şniţel prin pesmetul uscat întreaga apărare olandeză. Din banda stângă până în cea dreaptă.


Rusia a creat aseară cea mai frumoasă partidă de la acest EURO, lăsând în urmă câteva lucruri clare: au pe banca tehnică un olandez pe care noi l-am numi automat “trădător de ţară”, probabil unul dintre cei mai buni antrenori din lume, lumea fotbalului mondial a descoperit un nou star numit Andrei Arshavin, iar în Madrid un întreg bar se ridica în picioare şi aplauda golul doi al ruşilor. Nici măcar o persoană aflată la acel moment în local nu era de origine rusă. This is football. “Respectul” inscripţionat pe mânecile tuturor tricourilor de la EURO şi-a revendicat identitatea.
Foto: Marca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu