V-am băgat puţin în ceaţă cu acest titlu? Nu am găsit mod mai bun de a primi cum se cuvine Russian Premier League, pentru ca aşa se traduce ceea ce vedeţi în titlu. România întâlneşte Rusia într-un amical, despre care presa românească nu prea este interesată. Ca de obicei primează scandalul, banii şi butoanele. Aşa că, considerând că îmi permit să vă deranjez cu astfel de articole, am să încerc să vă fac cunoştinţă cu fotbalul rusesc.
Săptămâna trecută a luat startul anul fotbalistic 2008 în Rusia, asta pentru că, spre deosebire de ţările din Europa Occidentală, liga rusă funcţionează după un calendar aparte, principalul factor de influenţă fiind frigul. Dacă în România şi în majoritatea ţărilor europene, campionatul începe în ce-a de-a doua parte a anului şi se termină în prima jumătate a anului următor, în Rusia, Belarus, Ucraina şi restul ţărilor din fostul spaţiu sovietic, datorită temperaturilor scăzute atinse pe perioada iernii, liga de fotbal ia startul la începutul primăverii şi se termină în toamnă. Acest calendar este aplicat până şi în şcoli de către ruşi, astfel încât vacanţa de vară de care românii se bucură, este transferată pentru lunile de iarnă de către ruşi. Este un calendar, în opinia mea , frustrant pentru echipele ruseşti, deşi o altă modalitate de a se disputa meciurile nu există, însă taie mult din posibilităţile acestora de a reuşi o prestaţie de excepţie în cupele europene. Un exemplu : Zenit Sankt Petersburg a câştigat Russian Premier League în septembrie 2007, ceea ce îi dă posibilitatea de a juca în Champions League, însă la peste un an distanţă de la câştigarea titlului, urmând să joace în Champions în octombrie 2008.în această perioadă poţi trece de la a câştiga titlul la a te afla pe poziţii retrogradante, au fost vânduţi unii dintre cei mai buni jucători , etc. Se pare că cei care conduc destinele fotbalului rus, pregătesc o schimbare a calendarului care să avantajeze mult mai mult echipele ruseşti.
Care e sistemul în Russian Premier League?
Campioana este calificată direct în grupele Champions League, locul 2 va disputa meciuri în turul 2 preliminar al Champions League, locul 3 turul 4 din Cupa Uefa iar locurile 4-5 vor disputa turul 3 preliminar şi respectiv 2 al Cupei Uefa. Ultime două clasate coboară în Russian First Division.
Ediţia din 2007 a primi ligi ruse, a adus cu ea şi rupere hegemoniei echipelor moscovite ( hegemonie care nu miră din moment ce nu mai puţin de şapte echipe din capitală joacă în prima divizie rusă ). Era pentru prima oară când cei de la Zenit câştigau titlul, şi pentru prima oară în ultimii 12 când nu câştiga o echipă din Moscova. Cupa Rusiei (Кубок России) a fost câştigată de Lokomotiv Moscova, care a învins printr-un gol marcat în prelungiri de către Garry O.Connor o altă formaţie din capitală, FC Moscova, meci disputat pe Luzhniki Stadium, acelaşi stadion pe care se va disputa finala Champions League din acest an.
Liga rusă a început şi a început cu un meci istoric între Krylya Sovetov şi formaţia cecenă Terek Grozny, după mulţi ani gazoanele cecene găzduind în sfârşit o partidă de fotbal.S -a disputat deasemenea la început de martie Supercupa Rusiei, câştigată de cei de la Zenit în faţa celor de la Lokomotiv cu scorul de 2-1, golurile fiind marcate de câtre Andrei Arshavin ( marea speranţă rusă pentru Euro 2008 ) şi Pogrebnyak , respectiv Rodolfo pentru echipa din capitală. Liga Rusă este foarte puternică, economic vorbind şi este pe cale să ajungă puternică şi din punct de vedere fotbalistic, asta ţinând cont de investiţiile masive pe care companii petroliere sau de gaz precum Gazprom sau Sibneft le fac în echipele ruseşti. Companii care au erupt în ligă, cumpărând echipe şi aportând capital suficient care să atragă jucători sud-americani spre celălalt capăt al globului. Sincer, cred că dacă nu pentru bani,jucători precum Carvalho ( Brazilia ), Barrientos ( Argentina ), Maxi Lopez ( Argentina ) sau Jo ( Brazilia ) , pentru a aminti doar câţiva, nu s-ar găsi acolo pierduţi în zăpada siberiană, ascunşi între crestele munţilor Ural.
Cât despre naţionala rusă, blocul compact format de către olandezul Guus Hiddink a reuşit să lase acasă în faţa televizoarelor echipa Albionului cu o echipă formată 99%cu jucători din prima ligă internă, doar Kerzhakov, pe atunci la Sevilla, venind la naţională ca jucător din străinătate. Între timp Kerzhakov a ajuns şi el, înapoi în Rusia. Dacă adunăm şi ultimul succes la nivel de cluburi, acea Cupă Uefa câştigată de către CSKA Moscova în faţa celor de la Sporting Lisabona chiar pe stadionul portughezilor, putem trage concluzia că fotbalul rusesc va avea pe viitor un cuvânt greu de spus în competiţiile europene, atât pe cluburi cât şi naţionale.
În încheiere, o listă cu unii dintre cei mai importanţi jucători din Russian Premier League:
-Antonin Kinský, Portar, Serbia (Saturn)
-Sergei Ignashevich, Apărător, Rusia (CSKA Moscova)
-Aleksei Berezutskiy, Apărător, Rusia (CSKA Moscova)
-Anatoliy Tymoschuk, Apărător, Ucraina (Zenit)
-Andrei Arshavin, Mijlocaş, Rusia (Zenit)
-Diniyar Bilyaletdinov, Mijlocaş, Rusia (Lokomotiv Moscova)
-Vágner Love, Atacant, Brazilia (CSKA Moscova)
-Roman Pavlyuchenko, Atacant, Rusia (Spartak Moscova)
-Jô, Atacant, Brazilia (CSKA Moscova)
-Konstantin Zyryanov, Mijlocaş, Rusia (Zenit)
-Daniel Carvalho, Atacant, Brazilia (CSKA Moscova)
-Pablo Barrientos, Mijlocaş, Argentina (FC Moscova)
-Igor Akinfeev, Portar, Rusia (CSKA Moscova)
-Aleksei Eremenko, Mijlocaş, Finlanda (Saturn Moscova)
-Aleksandr Kerzhakov, Atacant, Rusia (Dynamo Moscova)
-Andrei Arshavin ( Zenit )
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu