FOTBAL SPECTACOL SAU INCITARE LA VIOLENTĂ?

Recentul Manchester United - Arsenal a lăsat în urmă alături de un spectacol total pe gazon şi în tribună, un moment pe cât de spectaculos şi curios pe atât de controversat. Minutul 93 al meciului, la scorul de 2-1 pentru United, lui Cristiano Ronaldo i se năzare să facă floricele pe teren. Este pedepsit. Cam la fel făcuse şi colegul Nani într-un anterior Manchester United - Arsenal la scorul de 4-0 pentru echipa sa.

Între timp în Anglia părerile s-au împărţit cu privire la acţiunile de acest gen, unii catalogându-le drept incitare la violenţă, alţii condamnând atacurile dure la adresa jucătorilor tehnici şi caracterizându-le drept o încercare de îngropare a ceea ce a mai rămas frumos în fotbal.
Ceva similar se întâmpla cu ceva timp în urmă în ţara lui "Joga-Bonito". Un puşti pe nume Kerlon inventa "Foquinha". Despre ce este vorba vă veţi edifica în clipul video. Partea mai dură vine în momentul în care fundaşii adverşi se enervează. Curios este faptul că la momentul respectiv presa braziliană şi chiar selecţionerul Carlos Dunga au condamnat respectivul giumbuşluc cu mingea, considerându-l la unison drept provocare şi încercare de umilire a adversarului.

De unde vin aceste reacţii ciudate tocmai în patria fotbalului spectacol? Ei bine, în Braziliaeste considerat imoral faptul ca un jucător să facă floricele de acest gen pe final de partidă atât timp căt echipa sa este în avantaj . Ciudat sau nu, este o regulă nescrisă în fotbalul brazilian.Totuşi, agresorului lui Kerlon ( cel care în al doilea videoclip îl pune la pământ în marginea laterală a careului ), federaţia braziliană i-a dictat o suspendare de nu mai puţin de 4 ( patru ) luni de zile iar clubului la care activa i-a suspendat terenul pentru o etapă. S-a considerat, trecându-se peste legile nescrise, că nu pot fi cenzurate excesele de abilitate şi imaginaţie într-o lume a fotbalului dominată tot mai mult de controlul tactic, forţă şi putere.

Cristiano Ronaldo si Nani

Kerlon ...o data

Kerlon....de doua ori....si zbang..

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu