Ce mai stiti de Dejan Savicevic?

Vorbim despre acei sportivi care au cunoscut gloria si faima si care, de pe noapte pe zi, au disparut in anonimat fara sa se mai stie prea multe despre ei. Astazi Dejan Savicevic:
Cine a fost?: Ex-fotbalist iugoslav ( acum muntenegrean ), activ în anii 80-90.
.
Cum este amintit?: A fost figura principală a acelui Milan care a măturat pe jos cu Barcelona in finala Cupei Campionilor din 1994 la Atena. De altfel, deja caștigase acest trofeu, trei ani mai inainte, cu Steaua Roșie Belgrad, acolo unde l-a avut coleg pe Miodrag Belodedici.
.
Știați că?: În momentul în care a plecat de la prima sa echipă, Buducnost, pentru a semna cu Steaua Roșie Belgrad, s-a văzut nevoit să își satisfacă serviciul militar. Autoritățile iugoslave din acele vremuri l-au lăsat să joace doar cateva partide importante. Două dintre aceste partide ( mai precis trei, pentru că returul s-a rejucat din cauza timpului nefavorabil ) le-a jucat chiar impotriva viitoarei sale echipe, AC Milan, în optimile de finală ale Cupei Campionilor din 1989. Manșa eliminatorie s-a decis la loviturile de la 11 metri, Savicevic ratându-l pe al său, AC Milan calificându-se mai departe, în acel an echipa italiana câștigând titlul după ce distrugea Realul din Madrid, administrându-i un sec 5-0 pe San Siro, iar in finală stim cu toții scorul administrat celor de la Steaua Bucuresti.
.
Savicevic avea să câștige Cupa Campionilor doi ani după, tot la penalty-uri, în fața celor de la Olympique Marsilia, cu o Steaua Roșie Belgrad din al cărei lot, alături de Belodedici, mai faceau parte nume precum Prosinecki, Darko Pancev sau Sinisa Mihailovic.
.
In finala câștigată de Milan în fața Barcelonei, Savicevic a fost cel mai bun jucător de pe teren, marcând un gol și dând o pasă de gol. Berlusconi, care avea o slabiciune pentru muntenegrean botezându-l Il Genio, declara că atacul pe care și l-ar fi dorit mereu la AC Milan era George Weah-Van Basten-Savicevic.
.
Mică biografie: S-a născut in Podgorica ( Muntenegru ), pe data de 15 septembrie 1966.După șase ani petrecuți în Italia, s-a întors la Steaua Roșie Belgrad, pentru ca in 1999 să semneze cu Rapid Viena, club unde avea să se retragă din activitatea de fotbalist in 2001.
.
Ce s-a întâmplat cu el?: Imediat dupa retragerea de la Rapid Viena a fost instalat in scaunul de selecționer al naționalei Serbiei și Muntenegrului. Lucrurile i-au mers bine la inceput, însă echipa nu avea să mai dea randamentul scontat, iar in 2004 a părăsit postul de selecționer pentru a se transforma in președintele Federației de Fotbal a Muntenegrului, pe atunci subordonata federației de la Belgrad. Din 2007, Muntenegrul este stat independent, drept urmare federația condusă de Savicevic este afiliată FIFA de manieră independentă. Savicevic a fost una dintre cele mai vizibile figuri ale separatismului muntenegrean.
.
În 2005 a suferit un grav accident rutier, în chiar orașul său natal. Motocicleta sa s-a izbit violent de un autoturism care încerca să manevreze înapoi. A avut duble fracturi la ambele brațe, având nevoie de șase luni pentru a se recupera.
.
Tu mai știi ceva despre Dejan Savicevic?

Citeste deasemenea: Ce mai stiti de Andre Agassi?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu