Ce mai stiti de ... Andre Agassi


Unul dintre cei mai mari jucatori de tenis ai tuturor timpurilor. Probabil in Top Five All-Time. Daca nu intre primii trei. Unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea tenisului de camp, favorit a numerosi fani ai acestui sport, imaginea a nenumarate campanii publicitare, un tip simpatic si ...spectaculos, un profesionist care gasise cea mai buna modalitate de a propaga tenisul de camp. Andre Agassi

Cine era?: Jucator american de tenis de camp pe finalul anilor 80, toata decada anilor 90 si inceputul acestui secol.

Cum este aminitit?: Numarul 1 mondial, castigator al tuturor turneelor de Grand Slam si o imensa si sanatoasa rivalitate cu un alt gigant al tenisului, Pete Sampras.

Ce s-a intamplat cu el?: S-a retras acum doi ani, in 2008, este casatorit cu Steffi Graf, o alta legenda a tenisului de camp, impreuna cu care detine o companie imobiliara, un lant de restaurante, o fundatie umanitara si o companie profilata de desen de mobilier.

Stiati ca?: Numele sau original este Agassian, de origine armeana. Tatal sau avea nationalitate iraniana,reprezentand aceasta tara ca boxer la olimpiadele din 1948 si 1952.

Nascut in Las Vegas, cel de-al doilea nume al sau este Kirk, pus in onoarea unui mare magnat americano-armean Kirk Kerkorian, cu care tatal sau era foarte bun prieten.

Tatal sau a fost cel care a avut ambitia de isi vedea fiul un mare campion. I-a umplut casa de mingi de tenis, Andre ajungand sa aiba in casa peste 60 de butoaie pline ochi, fiecare cu 300 de mingi.

Decis sa isi vada visul implinit, Agassi-tatal si-a dus baiatul in Florida la renumita academie a lui Nick Bolletieri. Agassi Sr isi permitea doar doua luni de cursuri, insa Bollettieri, dupa ce l-a vazut pe pusti jucand doar zece minute, i-a spus acestuia: " Pastrati-va banii, acest copil va sta aici gratis".

Inceputurile sale ca jucator l-au facut faimos prin imbracamintea ciudata pe care o purta si pentru lookul sau extravagant. O tunsoare rasta , un cercel-crucifix in ureche si panatlonii trei sferturi din blugi, plus imensul talent de care dispunea l-au facut repede faimos in lumea sportului alb.

A refuzat sa joace la Wimbledon intre 1988 si 1990, deoarece organizatorii respectivului turneu aveau pretentia ca toti jucatorii sa se imbrace in alb.

A debutat la Wimbledon in 1991. Imbracat in alb.

Nu avea nici o retinere in a manca hamburgheri si cartofi prajiti.

Rivalitatea dintre el si Pete Sampras a inceput in 1979. Sampras avea 8 ani, iar Agassi 9, ambiiparticipand la un turneu de juniori in Northridge, California.

In 1995 s-a tuns zero.

A fost casatorit cu actrita Brooke Shields.

In 2005, dupa 17 ani de colaborare, a rupt contractul de sponsorizare pe care il semnase cu cei de la Nike, semnand pentru germanii de la Adidas.

A castigat 60 de titluri ATP ( intre care 1 Wimbledon, 1 Rolland Garros, 2 US Open si 4 Australian Open ).Pe plan financiar a adunat peste 31 de milioane de dolari.

Mai jos puteti viziona un scurt rezumat al finalei Openului Australian din 1995, in care, costumat de pirat, a castigat titlul in fata lui Pete Sampras.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu