Balonul de Aur 2008: Maestrul

Cu câteva zile in urmă a fost dată publicității lista celor 30 de fotbaliști candidați la Balonul de Aur 2008. Stiți probabil că Balonul de Aur este premiul anual decernat de către revista France Football celui mai bun fotbalist din Europa. Apar in lista jucători care deja se prefigurează printre finaliști, deși sunt alții care surprind prin apariția lor, la fel cum surprind la rândul lor alții prin absentă .Incă un an fără nici un jucător român printre nominalizați.
.
Incepem așadar astăzi prezentarea principalilor favoriți la acest trofeu individual.
.
Maestrul
.
Cred că este imposibil să ințelegi mai bine jocul și să greșești mai puțin cu mingea la picioare. Deciziile sale sunt mereu cele corecte. Pare fals că, utilizand regula sa preferată, cea a minimului risc, ideile sale să fie cele care fac cele mai mari daune intre rivali. Este cât se poate de dificil atingerea unui astfel de nivel de simplism in momente decisive. Bieț i adversari!, Xavi ii demoralizează pentru că nu pierde nici măcar un balon, ii obosește pentru că mereu gasește zone libere ce trebuiesc imediat acoperite si crează pericol, pentru că pe baza de pase e capabil sa ajunga chiar si intre buturi.
.
El este vedeta tacuta, adevaratul fotbalist, cel mai bun jucator al ultimului Campionat European. El, jucatorul fara aură mediatică, cel care priveste de parca timpul i-ar da pe dinafara din buzunare, cel care franeaza fara sa fie ajuns, cel care accelereaza fara sa se agite. Ca si cum ar fi extrem de usor. Iar peste toate astea, jucand rolul baiatului bun. Bun la toate.
.
Exista jucatori care ridică spectatorii in picioare pentru că surprind cu executiile lor. Xavi nu. Trebuie sa il privesti in timp esti asezat comod, pentru ca treaba lui este sa dea continuitate jocului, făcând mereu ceea ce e corect si favorizând protagonismul celor de lângă el. Dacă cineva se ridică de pe scaun pentru a il aplauda se ridică pentru că s-a săturat sa il vadă că joacă bine, perfect.
.
Declara Xavi intr-un interviu recent: ” Inainte, fotbalul era mai lent” , vorbe ciudate pentru un fotbalist de serie limitata, din categoria celor care gandesc rapid si paseaza cu precizie milimetrica. Este adevarat ca fotbalul prezent este mult mai vioi si te obliga sa iti ascuti mai bine reflexele, insa este la fel de adevarat ca putini fotbalisti rezista ritmului impus de Xavi.

Pentru ca Xavi Fernandez este lider la categoria “Fara noi nu exista vedete”. Asociatul perfect. Cel care scoate CV-uri pe banda rulanta. Este marele favorit la Balonul de Aur 2008. Recunoasterea bazei pe care se cladeste acest joc numit fotbal.
.
Lista celor 30 de candidati la Balonul de Aur 2008
.
foto Marca.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu