Stapani peste Romania

Lituania stapana peste grupa Lituaniei. Cine este Lituania ? De unde a aparut aceasta echipa care a maturat pe jos cu nationala Romaniei si i-a readus cu picioarele pe pamant pe austrieci ( recent invingatori in fata Frantei )?
.
Inainte de inceperea acestor calificari pentru Africa de Sud 2010 nimeni nu baga in calcule aceasta nationala baltica, insa iata ca datele s-au cam schimbat iar jocurile se fac in functie de cum bate vantul dinspre Vilnius. Nu vorbim despre o selectionata puternica, cu mari vedete, din lotul ei nefacand parte nici macar traditionalul nume mare, referința care joaca intr-un campionat puternic din Occident. Vorbim despre un caz aparte, ciudat si fascinant deopotriva, singura explicatie plauzibila pentru acest mic cutremur pe care l-a provocat in grupa Romaniei venind din directia bancii tehnice.

Daca este sa urmam firul logic al lucrurilor, mare parte din merite trebuie sa ii fie atribuite lui Jose Couceiro, aterizat pe parcursul acestei verii in fotbalul lituanian, moment din care nu a facut altceva decat sa provoace iluzie intr-o tara in care fotbalul este cu mult depasit ca audienta sportiva de catre baschet. Portughezul duce in paralel doua functii de antrenor: una la selctionata nationala, alta la FBK Kaunas, clubul cel mai important din Lituania atunci cand vine vorba de contabilizarea titlurilor. Couceiro a sosit la Kaunas in Iulie 2008, facandu-si debutul international cu o eliminare istorica a celor de la Glasgow Rangers in turul doi preliminar din Champions League. Dupa o remiza pe Ibrox Park si o victorie cu 2-1 pe teren propriu, FBK a cazut eliminata la portile grupelor de Champions, vinovati fiind danezii de la Aalborg. Istoria incepuse insa sa fie scrisa.
.
Cu aceasta recomandare in spate, Cruceiro si-a prezentat CV-ul pentru obtinerea postului de antrenor al selectionatei. Au urmat doua victorii ce au electrocutat Lituania, doua victorii calificate drept epice, invinsele numindu-se Austria si din pacate Romania. Majoritatea jucatorilor convocati sunt fruct al pepinierei de la FBK si fapt curios,
patru dintre ei sunt colegi cu Dumitru Copil la clubul scotian Hearts. Saulius Mikoliunias, unul dintre cei mai buni jucatori pe care ii are Couceiro sub comanda, Cesnauskis, Ksanavicius si Marius Zaliukas apar pe fișa tehnica a respectivului club scotian. La o privire mai atenta realizam insa ca aceasta stare de fapt nu este intamplatoare: totul este explicat o data cu figura lui Vladimir Romanov, mare magnat lituanian, care a facut avere din nimic. Se spune ca in tinerete, Romanov era un simplu vanzator intr-un magazin de discuri. Adevarat sau nu, realitatea este ca astazi este proprietarul clubului Hearts of Midlothian, club care o data cu sosirea lui a reusit sa cucereasca Cupa Scotiei in 2006, al clubului FBK Kaunas si totodata al clubului bielorus Dinamo Minsk. De altfel, Romanov este si principalul impresar din Lituania, majoritatea jucatorilor de valoare lituanieni lasandu-si destinul sportiv in mainile lui. El a fost cel care l-a convins pe Couceiro sa se avante catre taramurile baltice.
.
Pe langa falanga FBK-Hearts, la selectionata lituaniana apare un alt grup de jucatori care joaca in liga rusa; Edgaras Cesnauskis, titular la FK Moscova, Klimavicius ( Dinamo Moscova ), Ignas Deduras ( Spartak ) si Karcemarskas, portar, mai mult rezerva la Dinamo. Privind mai spre vest, ii gasim pe Tomas Danilevicius, atacant in varsta de 30 de ani, ce activeaza in Italia jucand pentru Livorno, el fiind cel care a dat cele trei puncte propriei selectionate cu o dubla reusita in partida cu Austria. Putin mai spre nordul continentului, tot in Scotia, il gasim pe Andrius Velicka, incercand sa dea marea lovitura la Glasgow Rangers, dupa ani petrecuti in curtea celor de la Hearts. In patru partide pe care le-a disputat Rangers in actualul sezon, Velicka a fost titular de doua ori si a marcat un gol. Anul fotbalistic ce abia a pornit ar trebui sa fie sansa lui de a confirma.
.
I-am lasat la urma pe mai cunoscutii Jankauskas, jucator care a trecut si prin Primera Division, acolo unde timp de trei ani a jucat pentru Real Sociedad, in prezent la Skonto Riga si pe Marius Stankevicius, titular la Brescia, unul dintre transferurile surpriza ale verii, cea care si l-a adjudecat fiind Sampdoria.
.
Cam astia sunt jucatorii lui Couceiro. Nimic de pe alta lume nu? Nu tu vedete, nu tu ifose. Care e treaba insa cu acest antrenor portughez? Povestea lui e curioasa. Membru al unei familii portugheze nobile ( unul dintre predecesorii sai a fost prim-ministru al Portugaliei ), tangeta cu fotbalul i se datoreaza bunicului sau,
Fernando Peyroteo, un autentic mit al celor de la Sporting Lisabona, membru al celebrei formule de atancanti “cinci viori”. In 187 de partide, Peyroteo a marcat nu mai putin de 331 de goluri pentru Sporting, cifra pe care nici macar legendarul Eusebio nu a reusit sa o doboare.

Couceiro a redat fotbalul familiei sale pornindu-si cariera de antrenor in 2004 pe banca Victorie Setubal, urmand in ordine, FC Porto, Belenenses si selectionata portugheza de tineret. Acolo l-a ochit Romanov, iar pariul magnatului lituanian nu a iesit deloc rau. Istorie in Europa pe ambele fronturi in care au fost implicate echipele antrenate de Couceiro, iar selectionata Lituaniei tinteste catre un obiectiv la care nici macar nu se gandea.
.
Mai putin in gluma, mai mult in serios, ne asteapta un “meci de foc” in Lituania.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu