Cifre reci şi fără sentimente: "THERE'S A NEW MAN IN TOWN "


Înconjurată de un dens val al zapping-ului făcut printre mătănii, sprinturi stradal-financiare şi flegme cu iz de fotbal, Steaua nu vrea, nu poate sau nu este lăsată să realizeze că au trecut deja doi ani iar în vitrina clubului nu a mai sosit nici un titlu. Realizează asta însă marea masă de suporteri stelişti, care în pofida sentimentului de adversitate indus de către şefii din Ghencea la adresa CFR-ului din Cluj sau chiar de către şefii CFR, trebuie să recunoască pentru al doilea an consecutiv că o altă echipă a fost peste preferaţii lor în clasament. Deşi au fost afişate puţine probe de fotbal suculent, CFR Cluj trebuie felicitată pentru reuşita campanie încununată cu eventul sezonului încheiat ieri.

Numerele sunt reci şi fără sentimente. CFR Cluj a terminat pe primul loc al campionatului, având cel mai mare număr de puncte câştigate pe parcursul întregii competiţii. Că unele dintre ele au fost obţinute în meciuri care aduceau mai degrabă cu întruniri plictisitoare ale doamnelor singure acasă croşetând milisecunde şi replici din talciocul fotbalului? Adevărat. La fel de adevărat este că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Stelei. Deci şanse egale de reuşită. Să nu mai cădem însă în capcana exemplelor date: "că ăla a făcut aia sau a făcut aşa". Ne face să ne gândim la comparaţii cu substrat scoase cu ajutorul imaginaţiei dintr-un context forţat al fotografiei de mai sus.

Trecând peste strângerile cu tentă juridică ale feselor propriului patron, Steaua se vede pusă în faţa un alte realităţi. Cea a deciziilor de viitor. A recicla sau a distruge. Eu personal, cred că nu sunt foarte multe de extras dintr-un grup căruia i-a lipsit acea determinare pe care pe bună dreptate o incrimina Mirel Rădoi. Continuitatea lui Adrian Ilie, creatorul acestei dezechilibrate şi incoerente echipe, întăreşte ideea că actualul proiect dispune încă de o importantă doză de încredere. Va fi greu însă să dai viaţă unei echipe cu mulţi jucători blazaţi, pentru care Europa nu va mai mişca nici un deget pentru a produce în fapt acele transferuri mult mediatizate: Dică, Nicoliţă, Goian. Surpriza unei posibile plecări poate veni din partea celui mai constant jucător stelist: Zapata. Însă este doar un zvon şi trebuie tratat ca atare.

Ceea ce ar trebui să înţeleagă conducătorii din Ghencea, în măsura în care gândurile lor au şi acceptul "gânditorului suprem" este că păstrarea unor jucători acum pentru a nu îi vinde la preţuri scăzute poate cauza pe viitor pagube mult mai mari. Deja s-a pierdut mult ţinându-l pe Dică, simpatic până la un moment dat, uluit de faptul că mingea fuge mai repede ca el, după. Pe ce variantă s-a pierdut mai mult? Pariem puţin pe mijloc, îi păstrăm pe ăştia, băgăm puternic bani în vârfuri şi din hei-rup ne scoatem pârleala." Pariul ar fi trebuit pus invers. Fără materie primă chiar şi cea mai performantă fabrică intră în faliment. Cine le-ar fi dus dorul celor doi mijlocaşi care au fost utilizaţi până la scoaterea din sărite a fanilor, Lovin şi Ovidiu Petre dacă în locul lor ar fi adus oameni mai vioi şi mai luminaţi în joc? Cine le-ar mai duce dorul dacă ar fi vânduţi acum chiar şi la preţuri modice?

Observaţi statisticile? Zapata cel mai bun portar al campionatului. A avut mult de apărat ceea ce mă face să caut prin graficele echipei din Ghencea pe cel cu posesia mingii. Cel mai bun pasator, Culio de la CFR. Să fie fost asta marea diferenţă? Tot ce este posibil, pentru că nu văd o distanţă de valoare decisivă între atacanţii stelişti si ai echipei ardelene. Poate un mic plus pentru Semedo.

Un nou sezon va veni. O participare "decentă şi onorantă" în Liga Campionilor nu va stinge foamea de tituluri a suporterilor stelişti, iar competiţia internă se anunţă tot mai dură, şansele de reuşită reducându-se odată cu numărul tot mai mare al celor care se pretind favoriţi la câştigarea titlului. Deocamdată "There's a new man in town ! ". Poate se şi respectă acest lucru, pentru că acum, echipa de bătut este CFR Cluj.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu