FOTBAL SI GOLURI : DEPINDE DE LOCATIE

În sfârşit fotbal. Ba chiar şi un clip video al unui gol cu călcâiul. Însă înainte de Cristiano Ronaldo……
.
Dinamoviştii nu sunt chiar aşa trişti pentru înfrângere, steliştii se bucură chiar dacă victoria a venit în urma singurului şut pe poartă. Ba chiar apar suspiciuni de blat. Unicul care mai lipseşte din peisaj este un manelist şi ceva de “valoare”. Şi uite că s-a mai rupt o filă din programul zbuciumatei noastre. Stăm şi căutăm cuvinte cât mai elegante, cât mai potrivite, cât mai pline substanţă, le înşirăm cu speranţa că microbiştii se vor îmblânzi şi vor privi din alte unghiuri, mai şlefuite, fotbalul românesc.
.
Citesc cronicile celor două meciuri capete de afiş ale etapei şi mă relaxez total. Nu mă vădangrenat într-o “dură luptă” cu statisticile, cu tacticile antrenorilor, cu posesii sau alte chestii din astea plictisitoare. Asta nu pentru că ar fi existat şi presa rău-voitoare a preferat declaraţiile-şoc, ci pentru că materialul pentru asemenea tablouri trebuie să fie consistent. Nu poţi analiza un meci precum cel de la Vaslui din moment ce pe jumătate de foaie a unui bloc-notes schiţezi cu litere largi cele câteva acţiuni de poartă. Mi-am zis,” ok, scopul scuză mijloacele, importante sunt punctele. Până şi Real Madrid a câştigat ultimul titlu iberic jucând un stil departe de a fi estetic, care a sfârşit prin a îl ejecta de pe banca tehnică pe un Fabio Capello campion”. Asta e, Vasluiul este echipa mică de provincie, unde cuvântul mare poate fi alipit doar titulaturii patronului ” fost mare arbitru internaţional” şi care are nevoie de o zi de graţie pentru a intra într-un meci de asemenea nivel. Motivaţie ar fi fost, numai gândind că joci contra Stelei, însă dacă picioarele nu te susţin?
.
Am aşteptat apoi duelul din Ştefan cel Mare. Ce vremuri ! Mai ţineţi minte acel slogan cu“Nu ne vindem ţara?” . Uite că funcţionează. Ba chiar am reuşit să cumpăram mici colonii. 11 străini pentru un titlu. Mercenari sau nu, pe mine m-au făcut să mă gândesc dacă Lobonţ doar avea nasul înfundat cu mucoasă sau poate produce astfel goluri la colţul scurt şi pe timpul mult aşteptatului EURO 2008. Nu de altceva, dar prefer în locul golurilor de acest gen, din alea excepţionale ieşite din schemele kung-fu ale lui Stelea. Dacă îmi blestem zilele şi drumurile măcar să o fac cu patos. Altă cronică, la fel de scurtă şi ea. Mercenerii au dresat cîinii. Zăhărelul nu s-a consumat în cantităţi prea mari.
.
Deci a mai trecut o etapă. Mititelu iar se umflă în pene după victoria puştilor săi. Iar aceştia merită linişte şi pe mai departe, merită să fie ţinuţi departe de hârjoneala înaltelor sfere. Dacă se vor mai omogeniza puţin, vor face multe mămăligi să explodeze sezonul viitor.
.
Vorbeam că s-a jucat un fotbal plictisit, poate prea obosit de cât s-a tras de el, prin tribune, prin recipiente cu gaz, prin săli de judecată, prin debite verbale incoerente şi totuşi pline de otravă.
.
Manchester îşi apără prima poziţie şi o face frumos, Arsenal o urmăreşte şi o face la fel de frumos. Real Madrid a mai schimbat registrul, are meci important şi îl câştigă. Frumos şi la ei. Urmăritorul apare neaşteptat, la fel de frumos însă nu se numeşte Barcelona ci Villareal. Dueluri pentru titluri considerate curate, chiar dacă şi acolo mai greşesc arbitrii.
.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu