E posibil ca Messi sa plece de la Barcelona si sa ajunga la marea rivala Real Madrid? A fost posibil ca David Beckham sa faca înconjurul lumii calare pe mingea de fotbal si sa ajunga la AC Milan, in timp ce Kaka sau Cristiano Ronaldo stau pe butoaie de pulbere personalizate, care mai mult ca probabil vor exploda in vara.
Povestea noastra incepe cu a fost odata. A fost odata un fotbalist nascut in Guernsey, o mica insula situata in canalul ce separa Franta de Marea Britanie, mult mai aproape de continent, decat de insula reginei. Si totusi, fotbalistul a ales sa joace in marea insula, intr-o echipa ce s-a aflat mereu la limita supravietuirii din Premier League, acolo formandu-se cariera completa si marcand o serie de goluri incredibile. Ii placea sa ridice mingea si sa o loveasca din voleu, asa cum o facea de mic copil pe plaja de Saint Peter Port.
Nu rata nici un penalty, iar in ziua in care l-a ratat pe primul si ultimul din intreaga sa cariera a fugit si a felicitat portarul care reusise isprava de a il para. A executat 50 de lovituri de pedeapsa din care a ratat doar una. A fost tentat cu oferte de catre AC Milan, Tottenham sau Chelsea, oferte carora nici macar s-a sinchisit sa le raspunda. A fost selectionat in nationala doar de opt ori, insa nici asta nu parea sa il afecteze prea mult.
A fost tipicul fotbalist de club. Pe viata in acelasi club. Erau timpuri in care in fiecare echipa exista macar un jucator de acest gen. Cei care nu emigrau niciodata. Reprezentau continuitatea si memoria. Mai sunt cativa; Maldini la Milan, Puyol la Barcelona, Gerard la Liverpool, Totti la Roma sau Raul la Real Madrid.
Intr-o societate a banilor lichizi, marii jucatori si, prin extensie, stabilitatea si memoria, constituie un lux pe care doar cele mai puternice cluburi din punct de vedere financiar si-l pot permite.
A fost odata un fotbalist care se transformase deja in veteran in momentul in care salariile din Premier League atingeau cifre astronomice. Nu i-a pasat si si-a vazut linistit de treaba pe marginea noului model de fotbal. Cazul sau in prezent greu de repetat. Hoarde de impresari flamanzi bantuie peste gazoanele echipelor de juniori pentru a agata marea promisiune cu mult inainte de a avea drept de semnatura. Si se intampla ceea ce cu toti stim: cluburile puternice sunt tot mai puternice, iar cele mici tot mai mici.
A fost odata un fotbalist care nu s-a gandit la nimic altceva decat clubul sau. A fost martorul plecarii lui Alan Sherear catre Blackburn Rovers. El a ramas insa pe loc si a spus
Nu suntem aici pentru mult timp, insa suntem aici pentru a ne simti bine.
A fost odata un jucator care a jucat toata cariera sa intr-un singur club. La meciul de retragere stadionul s-a umplut cu 32000 de suflete venite sa se desparta de cel care inscria goluri de acest gen celui de mai jos....
A fost odata un jucator pentru care banii nu au contat. Va vine sa credeti? Se numea Mathew Le Tissier si a jucat la Southampton
1 comentarii:
Frumoasa poveste. Culmea e ca nici nu stiam de existenta acestui fotbalist.
Trimiteți un comentariu