Povestile fotbalului: Cand am pierdut nationala?

Se termină miuța încinsă pe prag de seară, tinerii intră în barul lui nea Gică, cer niște beri reci și se pun pe povestit. La radio se transmite ceva despre un amical al Stelei cu naționala lui Pițurcă. "Au arestat ăștia naționala, grijania lor de șmecheri", oftează nea Gică.


Tanti Victoria, cea care îi este alături de vreo 30 de ani, scutură nemulțumită din cap și se retrase în cameră din spate: "Iar începe ăsta cu poveștile lui", știind că nea Gică avea să îi atace pe băieți cu istoriile lui, repetate la nesfărșit. Omul scoase din spatele barului o cutie de tablă ruginită și începu să le arate bucăți de hârtie ingălbenită decupate de prin ziare.

"Uitați-vă aici. Ăștia jucători, nu ciumpalăii de acum care dau două goluri și se cred mari zmei. Ia priviți echipă: Gica Popescu, Lung, Belo, Hagi, Dorinel, Roti, Sabau, Dan Petrescu, Didi Prodan, Răducioiu, Hagi, Ilie Dumitrescu." Bărbatul, căruia începuseră să îi apară primele fire de păr alb în cap, scoase cu ochii in lacrimi o fotografie boțită de trecerea crudă a timpului. "Ce vremuri! Veneau ăștia în Poiană în cantonament, iar când coborau să se antreneze pe Tractorul se umplea stadionul. Mă duceam să îmi adun ucenicii de pe acoperișul liceului. "

"Hai că fac eu cinste cu berea, că văd că vă grăbiți spre discotecă."

La televizor se difuzează rezumatul meciului. Băieții, nepăsători, pleacă, iar nea Gică, privind fotografia șifonată din fața sa, oftează din ce in ce mai adânc: "Dorinele, Piți, ce mari ați fost ajutați de noi, ce mici ați ajuns ajutându-vă între voi...."


Văzând imaginile dezolante cu tribunele goale de la amicalul Romania - Steaua, am preferat să vă reamintesc, tot prin imagini, un alt amical al nationalei, Romania - Italia 1-0 ( 1989 ).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu