Ce mai stiti de ... Thomas Brolin?


Vorbim despre acei sportivi care au cunoscut gloria și faima, și care, de pe noapte pe zi, au dispărut în anonimat fără să se mai știe prea multe despre ei. Astăzi un nou episod: Thomas Brolin.
Cine a fost? : Atacant al naționalei de suedeze de fotbal în anii 90..Cum este amintit?: A fost unul dintre liderii generației suedeze care a câștigat medalia de bronz la World Cup 1994 și al echipei care a realizat cele mai mari performanțe din istoria echipei italiene Parma.
Știați că?: A disputat prima sa partidă ca jucător profesionist la vârsta de 14 ani. Primul său mare club a fost IFK Norkoping. În ziua debutului său a reușit un hat-trick. În primele două meciuri cu naționala suedeză a marcat patru goluri. Avea 21 de ani când a marcat în poarta Braziliei la mondialul italian din 1990.
Cel mai faimos gol al său l-a marcat tot într-un mondial, în 1994, amintire urată pentru români. S-a intâmplat în sferturile de finală jucate împotriva naționalei României. Vă mai amintiți de acea fază cu truc pe care a pus-o la cale cu, pe atunci jucător al Valenciei, Stefan Schwarz?
A fost unul din componenții celei mai bune echipe din istoria Parmei. Acolo a jucat alături de nume precum, Taffarel, Zola, Asprilla sau Dino Baggio. Și-a trecut în palmares o Cupă a Italiei,o Supercupă, o Cupă UEFA și o Supercupă a Europei. Înainte de a îl transfera pe Brolin, Parma nu mai jucase niciodată in Seria A din Italia.
S-a retras la echipa suedeză Hudiksvalls. Ultima sa partidă a jucat-o pe postul de portar.

Intr-un sondaj publicat de cotidianul englez în vara trecută, sub titlul Cei mai slabi jucători din istoria Premier League, Brolin ocupă locul 2. Spun englezii despre Brolin: “Este greu de crezut cum Leeds United,un exemplu al corectitudinii financiare, au plătit 4,5 milioane de euro pentru această chiftea suedeză.Un fotbalist își tratează corpul ca pe un templu. Cel al lui Brolin este ca un castel ambulant.”
Mică biografie: Născut pe 29 noiembrie 1969 în Hudiskvall, Suedia. A jucat, in ordine, la următoarele cluburi: Nasvikens, IFK Norkoping, Parma, Leeds United, FC Zurrich,iar Parma, Crystal Palace, Hudiskvall.
Ce s-a intâmplat cu el?: S-a retras relativ tânăr, la vârsta de 30 de ani, în 1999. Deține în Suedia un restaurant italian numit Undici ( 11 in italiană, numărul pe care l-a purtat pe tricoul Parmei ), deasemenea fiind acționar în diverse firme imobiliare și companii producătoare de electrodomestice. A apărut într-un videoclip al cunoscutului cântăreț Dr. Alban impreună cu Bjorn Bjorg. Una dintre cele mai mari pasiuni ale sale este pokerul, participând destul de des in turnee profesioniste.
Mai jos golul inscris in poarta lui Prunea la Mondialul USA 1994.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu