Criza financiara ajunge si in fotbal


Roman Abramovich isi construieste cel mai mare iaht din lume in docurile portului din Hamburg ( iahtul se numeste Eclipse, are o lungime totala de 167 de metri, doua heliporturi, un cinematograf,cateva piscine si un echipaj format din 50 de persoane ). Mai bine zis isi construia, pentru ca rusul s-a vazut nevoit sa paralizeze pentru moment lucrarile. Proprietarul clubului Chelsea,unul dintre cei mai puternici oameni de pe planeta, a primit cateva lovituri puternice din partea crizei financiare ce au agitat pietele internationale si se pare ca doar in ultimele saptamani a pierdutin jurul a 15.000 milioane de euro la bursa din Moscova: actiunile a doua din companiile sale, Evraz ( siderurgica ) si Highland Gold ( extractie de aur ) au cazut pur si simplu in picaj liber.


Nu cred ca Abramovich va fi nevoit sa doarma pe sub podurile din Londra, insa aceasta cadere impresionanta poate avea repercusiuni directe asupra gestiunii de la Chelsea, tinand cont ca in conditiile in care aceasta criza financiara se va prelungi, Chelsea deja venea cu un deficit negativ de aproape 1000 miliaone de euro. Asa ca, in situatii de criza, capul incepe sa scotoceasca dupa variante, efectul fiind ultimele reactii ale clubului englez. Pentru a agata o gura de oxigen in favoarea clubului, avocatii lui Abramovich si-au suflecat manecile pentru a deschide unele fronturi care sa aduca ceva benificii efective in conturi.Dupa ce i-au cerut 17 milioane de euro lui Adi Mutu, pentru acel scandal Cocaina, Chelsea cere acum alte 20 de milioane de euro clubului norvegian Lyn, acolo de unde l-a transferat pe John Obi Mikel. Situatia este ca, nici mai mult, nici mai putin, englezo/rusii de pe Stamford Bridge isi vor inapoi banii pe care i-au platit acum doi pentru fotbalistul nigerian. Pretentiile lui Abramovich se bazeaza pe acuzatiile aduse ex/directorului general al clubului norvegian, judecat deja in propria tara, cel care a utilizat un contract fals al jucatorului cu Manchester United pentru a ii presiona pe cei de la Chelsea, urcandu-i astfel pretul.

Criza financiara se apropie tot mai amenintator si de fotbal si nu numai de Chelsea. Exemplu: David Beckham,cel care nu reuseste sa isi vanda casa in care locuit pe perioada in care era jucatorul celor de la Real Madrid. Asta in pofida faptului ca a redus pretul cu peste 20%. Este vorba de cateva milioane bune de euro.Asta ca anecdota. Criza a lovit cel mai puternic in alt club englez, in speta Liverpool, cei care au anuntat oficial ca se vad nevoiti sa stopeze lucrarile la noul stadion, prevazut sa inlocuiasca actualul Anfield Road. Motivul: conditii adverse ale pietelor economice globale. Se specifica totusi in respectivul comunicat ca este doar o intrerupere temporara a lucrarilor si ca dorinta clubului este aceea de a duce proiectul la bun sfarsit. Dificil, dat fiind ca termenul reluarii contructiei ramane in aer.

Probabil ca era nevoie de aceasta criza financiara sa atinga si fotbalul. Pentru ca cei saraci sa continue sa fie saraci, iar cei bogati mai putin bogati, suma transferurilor realizate in ultimii ani atingand cifre astrnomice, de multe ori, fotbalisti fiind supraevaluati nemeritat sau din cauza anumitor interese.

Se spune ca criza financiara apare drept efect al neincrederii. Insa cum sa te increzi intr-un sistem atat de pueril, riscant si incalcit care a permis ca toate bazele sale sanatoase sa fie infestate cu investii minune-gunoi, investitii care au demonstrat ca nu au nici macar valoarea hartii pecare au fost desenate. Rapid, Dinamo, Poli Timisoara, Iancu, Copos, Taher, Borcea&Badea&Turcu, Netoiu ...continuam cu exemplele?
.
Va recomand sa cititi si acest articol

2 comentarii:

17 octombrie 2008 la 09:53 ge0rgian spunea...

Patronii din fotbalul romanesc nu cred ca o sa fie afectati de criza pentru ca prea putine au tangenta cu bursa.Ei au bani lichizi pe care il flutura in prime-time la tv.

17 octombrie 2008 la 10:14 Bar Tikitaka spunea...

Ai putina rabdare. Urmeaza criza banilor negrii

Trimiteți un comentariu