Ce mai stiti de Jan Koller?


Vorbim astazi de Jan Koller,clasicul atacant de peste doi metri al nationalei Cehiei, cel care a avut cele mai bune momente ale sale atunci cand juca la Anderlecht sau Borussia Dortdmund si care acum, suportand frigul din Samara, pare sa traiasca o a doua tinerete.


La 35 de ani a semnat la inceputul sezonului cu Ktylia Sovetov, echipa pe care o localizam in Samara, oras de circa un milion de locuitori pozitionat in sud-vestul. Acolo este bunkarul lui Stalin, fabricile in care se construiesc rachetele Soyuz iar undeva langa sunt uzinele Lada. Exista chiar si o linie de metrou cu opt statii. Back to Koller insa, care la recentul Campionat European a recuperat pofta de gol pe care o pierduse in ultimele sezoane la Monaco sau FC Nurnberg.

Din momentul in care a ajuns in Samara a jucat toate partidele, 13 la numar, pentru Krylia, marcandcinci goluri, goluri care au servit in totalitate la adunarea de puncte de catre echipa sa si a unui avant destul de semnificativ in clasamentul primei ligi rusesti, Krylia situandu-se pe pozitia a sasea cu optiuni serioase de a prinde un loc de Cupa Uefa pentru sezonul urmator.

Deci sa ne intoarcem la Koller, acest titan ceh de peste o suta de kilograme care continuă inca in picioare,marcand goluri si sporind numerele unei cariere destul de dilatate ce a inceput in sezonul 1993/1994. Atunci a debutat Koller la Milevsko pentru ca mai apoi sa treaca pe la Sparta Praga inainte de a semna pentru clubul belgian Lokeren, unde avea sa isi consolideze imaginea de killer, reusind sa marcheze in cel de-al treilea sezon jucat pentru respectiva echipa 24 de goluri, cifra care avea sa il propulseze catre Anderlecht, acolo unde nu avea sa deceptioneze si sa continuea sa insumeze. In doi ani si si 64 de meciuri disputate a castigat doua titluri nationale, a fost golgheter o data si declarat cel mai bun jucator din fotbalul belgian. Garantii suficiente pentru ca Borrusia Dortdmund sa ii propuna cel mai important salt din cariera sa.

In Dortmund, Koller avea sa joace cinci sezoane, 138 meciuri, 59 de goluri, castigand Bundesliga chiar dinprimul an in care a ajuns acolo. Avea sa se transforme intr-un autentic idol, una dintre emblemele Borrusiei, ajungand chiar sa joace o partida ca portar, pozitie cu care a avut tangete in copilarie, asta dupa ce Jens Lehmnann fusese eliminat intr-o meci disputat impotriva celor de la Bayern Munchen. Nu a primit nici un gol, cu toate ca in fata avea printre altii, nume ca Michael Ballack.

In vara lui 2006 i-a expirat contractul cu Dortmund si a decis sa schimbe aerul plecand la Monaco, moment in care a inceput regresia unei traiectorii, care acum reinvie pe plaiuri rusesti. Asta, multumita increderii depusa in el de catre cei de la Krylia, probabil gratie a bunei prestatii de la Euro 2008.Nu era usor de platit un milion de euro( unde priveau impresarii romani in acele momente?) pentru un jucator care la Nurnberg marcase doar doua goluri in 12 partide. Koller, in forma in aceste ultime etape, s-a transformat intr-un autentic instrument de tortura pentru adversarii sai. La sfarsitul acestei saptamani, echipa sa va infrunta liderul primei ligi ruse, meciul fiind asteptat cu un enorm interes de catre intreaga suflare fotbalistica din Rusia, nu putini fiind aceia care asteapta un pas gresital acestei surprinzatoare echipe din Kazan care sa redea emotie campionatului pe ultima sa suta de metrii.Iar Koller joaca intr-unul dintre rolurile principale ale acestui act decisiv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu