Ce am avut si ce pierdem

Nu sunt jurnalist, insa am marea placere sa va prezint primul meu articol aparut in editia tipărită a Gazetei Sporturilor pe data de 26 septembrie ( click foto ). Din Bar Tikitaka pleacă un salut cu toata palma catre Daniel.

În criză acută de gimnaste România mai pierde una.Se numeste Roxana Popa. Are 11 ani. S-a nascut la Constanta. “Noua Nadia Comaneci”, asa i se spune deja. Roxana nu va reprezenta însa România, eventualele sale medalii vor fi ale Spaniei. “Presa din România a scris la un moment dat ca Spania o fura pe noua Nadia Comaneci, încercînd astfel sa o apere pe Roxana, însa cred ca lucrurile nu stau chiar asa. Spania nu fura nimic”, spune Marian Popa, tatal gimnastei. Parintii au luat decizia de a pleca din tara pentru ca fetita sa aiba parte de oportunitatile neavute sau pierdute în România.

Început de poveste


Parintii au realizat foarte repede dupa nasterea Roxanei ca micuta le va da multe batai de cap. “Avea multa energie, era un adevarat dezastru în casa si ne-am decis sa o directionam catre sport, mai ales ca si eu am încercat cîndva sa practic gimnastica ritmica”, povesteste Carmen, mama fetei. La sase ani, Roxana a fost dusa pentru prima oara la o sala de gimnastica, în România. Antrenorul a respins-o pe motiv ca era prea mica. Primul obstacol aparut în calea visurilor Roxanei si ale parintilor sai.

.Spania, tarîmul fagaduit
Lucrurile aveau sa ia însa o turnura neasteptata, parintii Roxanei luînd decizia de a pleca spre Spania cu speranta de a le asigura copiilor (Roxana mai are un frate mai mare) un viitor mai bun. Doi ani a stat micuta fara parinti, ramînînd în grija bunicilor, asteptînd momentul în care sa fie iar alaturi de cei dragi plecati departe. Ajunsa la Madrid, primul ei “moft” a fost sa continue cursurile de gimnastica pe care le începuse în cele din urma la Constanta. Carmen si Marian Popa au reusit sa obtina o întîlnire cu antrenorul echipei nationale de gimnastica a Spaniei, care i-a îndrumat catre unul dintre cele mai bune centre de profil din tara. “Ceea ce m-a impresionat chiar de la primele antrenamente la ea a fost caracterul. E logic ca un copil de vîrsta ei sa se teama de anumite exercitii mai complicate, însa ea nu, cerea mai mult si mai dificil. Ma vedeam nevoita chiar sa o refuz, însa ea se antrena singura prin colturile salii”, detaliaza Silvia Garcia, antrenoarea Roxanei la Centrul de Gimnastica din Pozuelo.
.
Excepția
.
Legea spaniola spune ca un cetatean român are nevoie de zece ani de rezidenta în Spania pentru a cere cetatenia acestei tari. O gimnasta nu poate astepta o perioada atît de îndelungata. Cu mici exceptii însa. Spania a vazut ca Roxana e capabila sa aduca medalii. Din 13 iunie 2008, Roxanei i s-a acordat cetatenia spaniola, pentru care a trebuit sa renunte la cea româna. Noua Nadia Comaneci nu va mai putea concura pentru România.

.Drumuri separate

.La Sibiu, Steliana Nistor spune “pas si parol” unei copilarii pierdute printre sacrificii si suferinte, toate îndurate pentru un vis si mîndria de a își reprezenta tara. La Madrid, Roxana Popa spera ca la urmatoarele Jocuri Olimpice sa adune medalii pentru tara sa adoptiva. La Sibiu, România mai saraceste putin, Steliana Nistor luîndu-si ramas-bun de la sportul care i-a cerut atît de multe. La 10 km de Madrid, Roxana Popa îsi aranjeaza în vitrina cele patru medalii de aur cucerite la Campionatele Nationale de Gimnastica ale Spaniei din 2008.
.FotoRoxana Popa a cîstigat deja patru titluri nationale ale Spaniei la categoria ei de vîrsta

Pe TV si pe netPovestea Roxanei o puteti vedea într-un amplu reportaj difuzat recent de Canal Plus Spania. Un videoclip cu prestatia Roxanei Popa la Campionate Nationale de Gimnastica ale Spaniei il puteti urmari aici.
.
Decret Ministerial
.Consiliul de Ministri a decis vineri, 13 iunie 2008, sa acorde nationalitatea spaniola gimnastei române Roxana Daniela Popa, la propunerea Ministrului de Justitie, Mariano Fernandez Bermejo. Printr-un decret de lege, Guvernul Spaniei a acceptat solicitarea Roxanei Popa de a primi cetatenia spaniola ca circumstanta exceptionala, invocîndu-se faptul “ca are un prestigiu recunoscut si a fost campioana în mai multe ocazii. Este considerata drept una dintre cele mai clare sperante în specialitatea sa”, se precizeaza într-un comunicat de presa al Guvernului spaniol, unde se subliniaza faptul ca “acordarea nationalitatii spaniole este un prerogativ discretional al Guvernului, în baza circumstantelor exceptionale care se regasesc în situatia solicitantului”.
.
Multumiri lui Juan Carlos Crespo, Canal + Spania
sursa foto:picasaweb.google.es

3 comentarii:

26 septembrie 2008 la 12:53 Ovidiuss23 spunea...

Felicitari.Le meriti din plin!

26 septembrie 2008 la 13:43 Bar Tikitaka spunea...

Danke , e randul tau acum :D

26 septembrie 2008 la 13:52 Ovidiuss23 spunea...

Asta nu depinde doar de mine.Sa speram ca in viitorul apropiat o sa am si eu aceasta onoare.Pana atunci, te citesc in editia tiparita :D

Trimiteți un comentariu