Saracii sclavi bogati

Au trecut multi ani de cand cuvantul contract s-a transformat din ceva considerat pur si simplu anexa a fotbalului pur intr-o optica diafana a fotbalului modern. L-am intreba, daca am putea, pe Gicu Dobrin si pe colegii lui de generatie. Sangerosul caz al sclavului Cristiano Ronaldo a fost tras pe roata favoritismelor de chiar catre bossul FIFA, nenea Blater. In Romania, sclavagismul in fotbal are un nume propriu: Dorin Goian. Moldoveanul a sosit la Steaua rezultat al unor jocuri intre patronii clubului din Ghencea si cel din Bacau. Si-a facut datoria fata de clubul Steaua. La randul lui, clubul si-a facut datoria fata de Goian. Cam la fel, desi pe alte coordonate, stateau treburile in cazul lui Dica.Se spunea in ultimul timp despre el ca mai repede fugea un om cum ambele picioare amputate, ca a cazut victima unei iregularitati( intentionate oare? …ramane de vazut randamentul pe care il va scoate Zenga de pe urma lui), alternand prestatiile stralucitoare cu stralucitoare perioade de absenta.
Cu anii in urma, odata ajuns la Real Madrid, Alferdo Di Stefano spunea: "Contractele sunt facute pentru a fi respectate. Ceea ce eu semnez cu mana, nu voi sterge cu cotul mai tarziu". O filozofie care in prezent este data cu capul de toti pereti de Cristiano Ronaldo, Goian & Co. Traiesc mai bine decat merita sa o faca, mai mult incaseaza bani decat joaca, iar banii ii lanseaza de cele mai multe ori intr-o viata dezordonata. Viata lor se numeste Futboland, departe de ipoteci, departe de cresterea preturilor sau de crize economice. Pentru ca mai apoi, surprinzator sau nu daca privim din perspectiva capriciosului fotbalist modern, sa apara termenul de "sclav". Cum sa nu ii dai dreptate macar o data lui Gigi Becali? " Ce ma, nu ti-ai luat banii?" - Cati mai vrei in plus "sclavule"?


Cristiano Ronaldo este deja etichetat drept mercenar de catre suporterii celor de la Manchester United.Nu pentru cele 120 000 de lire sterline pe care le incaseaza saptamanal. Ci pentru cele pe care le vrea in plus.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu