Intre cerere si “mocaciune”

“Grijania mamii lor de hoți! Au pus mâna pe meciurile din campionat și se uită numai ei la ele.” Sunt vorbe spuse la aproape douăzeci de ani distanță de la tragerea pe roată a unui regim care ne limita optica precum ochelarii privirea unui cal. Două ore de program televizat, cărora unora încă le mai duc dorul pentru un simplu si mare motiv. Erau gratis. Ne-am dorit mult democrația, însă n-am reușit să prășim in propia mentalitate ideea de “mocăciune”.
.
În Spania, o țară cu un salariu minim pe economie de aproape patru ori mai mare decât cel românesc, majoritatea microbiștilor urmăresc meciurile din Primera Division în baruri. Este destul de greu de suportat un abonament lunar de 40 euro lunar, pentru ca apoi să se plătească alți 14 euro pentru fiecare meci pe care ai vrea sa îl vezi. Aceasta este oferta. Un singur meci gratis pe etapă. Si nu neapărat ăla considerat cel mai spectaculos.Spectatorul preferă sa platească ceva in plus și să meargă pentru a vedea meciul direct la stadion sau să stea in fața unei halbe de bere în barul de la colțul străzii.
.
Intact, RCS, Voiculescu, Vantu, UPC, Realitatea, Digi TV, GSP TV. Ce conteaza? Anul viitor sau peste câteva sezoane situația se poate inversa in ceea ce privește posesorii drepturilor.Indiferent cui ar fi aparținut aceste drepturi dupa care jelește trei sferturi de tară, chestiunea ar fi fost aceeași. Se numeste economie de piață, cel mai puternic ramâne in picioare. Vrei ceva, plătești. Altceva s-ar numi acea junglă pe care o hulim zilnic.
.
Îl intrebi pe un spaniol dacă are abonament la Canal + și îți răspunde că preferă să vadă meciurile care il interesează la bar, bea două trei-beri iar dacă îi mai rămâne ceva îi pune deoparte pentru a își plăti rata la mașină sau la casă. Asta în cazul în care nu face parte din zecile de mii de abonați ai clubului favorit.
.
Daca intrebi un român, va sări in sus și își va reclama dreptul de a vedea meciurile “moca”. Chiar dacă strazile capitalei si ale marilor orașe românești sunt sufocate sub roțile miilor, zecilor de mii de automobile. Asta în condițiile in care un roman plătește, cu capul plecat, pentru litrul de benzină aproape la fel ca și un spaniol.


Articol care a facut suta de comentarii aici

2 comentarii:

31 iulie 2008 la 11:23 Adrian Manolache spunea...

faza tare etapa asta a2a,,,
Dinamo-Gaz Metan netelevizat, cred ca e prima oara cand aud ca Dinamo nu e la Tv si am si eu 20 de anisori, cika Politehnica Iasi-Fc Vaslui are un interes mai mare:)
nu ca ma deranjeaza faptul ca tin cu Poli dar zic ca fapt divers ptr acele milioane de suporteri dinamovisti din tara care se lauda Borcea

31 iulie 2008 la 13:37 Bar Tikitaka spunea...

Sunt multe pe dedesubt. Se vehiculeaza doua variante. Una o manevra chiar din partea clubului Dinamo pentru a tine ascuns un evental arbtraj favorabil si doi, un gest de forta a grupului Intact care le demontreaza tuturor ca fac ceea ce vor cu drepturile de televiziune. Nu platiti nu vedeti.

Trimiteți un comentariu