În zilele premergătoare Mondialului din 2006 organizat în Germania, analiştii băncii elveţiene UBS pronosticau cu succes triumful Italiei bazându-se pe o metodologie originală numai de ei cunoscută.
Pentru EURO 2008 aceiaşi analişti au prezis o finală disputată între Italia şi Cehia, campioana urmând să fie, în opinia elveţienilor Cehia. Şi cum în momentul publicării mai rămâneau destule zile până la startul Europenelor, respectivul studiu a ocupat mai mult spaţiu decât merita în mediile de comunicaţie, nu puţini fiind aceia care au căzut în două tipuri de capcană: să crezi economiştii şi să crezi că fotbalul poate fi măsurat.
Studiul a eşuat chiar înainte de sferturile de finală, momente în care acest aparent fotbal logic a luat-o razna. Cehia avea un avantaj liniştitor de două goluri în faţa Turciei iar ordinea tactică care îi face firmă lui Fatih Terim nu prevestea nimic din ceea ce avea să urmeze. Însă cu un 2-0 sec contra, ordinea avea să dispară, la fel se întâmpla cu tactica sau cu maturitatea fotbalistică. Meciul abandona marele stadion pentru a recupera originile fotbalului de cartier, inventat pe străzi, fotbalul în care" ăla care înscrie primul, câştigă".
Excitaţia turcilor a ajuns într-un punct în care au uitat că încă mai au antrenor iar Cehia se întorcea acasă defraudând toate previziunile economiştilor elveţieni de la UBS. Ulterior Fatih Terim le-a cerut suporterilor turci să iasă pe străzi şi să acorde toată stima grupului de jucători aflaţi sub comanda sa, recunoscând că rezultatul nu a avut nimic de a face cu strategia şi tactica pe care o pregătise pentru acest meci.Se dovedise încă o dată că este nevoie doar de un strop de nebunie pentru a învia fotbalul pur şi romantic.
Două zile după, o frigidă naţională română acorda şansa Italiei de a mai repara câte ceva din prestigiul acelor reci analişti din Ţara Cantoanelor.
joi, 19 iunie 2008
Atunci când pasiunea învinge frigiditatea
Abonați-vă la:
Postare comentarii
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu