VISUL UNUI ORASEL DE VARA

Sezonul 1998/1999.Într-un mic orăşel de pe malul spaniol al Mării Mediterane ajungea un fotbalist despre care toată lumea credea că se află pe apus de carieră. Nimic mai greşit. Însă nu despre acest fotbalist vom vorbi, ci despre clubul de fotbal la care a ajuns în acel an 1998. Vorbim despre un club care, în întreaga sa istorie de până în 1998 nu respirase aerul tare al primei divizii spaniole de fotbal.
.
Vorbim despre un “mic orăşel” cu o populaţie de 49 000 de locuitori. Cam cât Petroşani sau Oneşti. Vorbim despre clubul de fotbal al acestui oraş, club cu un buget pe sezonul 2007/2008 de 63 milioane de euro.
.
Cum a fost posibil ca un club care până în 1998 nu reuşise nici măcar o singură promovare în Primera Division să reuşească să se transforme în vice-campioana Spaniei? În 1998, Gică Craioveanu sosea la Villarreal pentru a scrie istorie: el avea să înscrie primul gol al micului club de pe coasta Meditarenei, chiar pe Santiago Bernabeu, la debutul său în Primera Division. El avea să înscrie primul gol al “Submarinului Galben” pe teren propriu, pe Madrigal. Tot Gică avea să înscrie, de două ori, într-un istoric succes al Villarealului în faţa Barcelonei chiar pe Camp Nou.
.
De atunci, an după an, Villareal urcă treaptă după treaptă ( semifinale de Cupa Uefa, locul 3 în Primera Division - 2005, semifinale de Champions League, fiind eliminată de Arsenal după ce eliminase la rândul ei nume ca Glasgow Rangers, Inter Milano sau Manchester United ) şi mulţi se întreabă dacă nu cumva în acel mic oraş spaniol, în care maxima atracţie sunt verile fierbinţi stinse în Mediterană , s-a descoperit “secretul succesului”.
.
Cum merge treaba la Villareal? În primul ” Nu avem dreptul să ne înşelăm la ora transferurilor” explică preşedintele clubului. Cum transferă Villareal? Prima surpriză vine din faptul că postul de director sportiv, o figură atât de la modă prin cluburile româneşti, nu există în organigrama acestui club.Piramida îşi are bazele pe scouteri: doi la marginea gazonului şi unul în faţa televizorului. Cei trei propun jucători următorului nivel, acolo unde două persoane sunt însărcinate cu deplasările în scopul de a cunoaşte personal jucătorul respectiv şi de a constata cât de viabilă poate fi contractarea sa. În vârful piramidei, antrenorul Manuel Pellegrini ( cinci sezoane consecutive pentru acest antrenor argentinian pe banca Villarealului. Chiar ieri a semnat o prelungire a contractului) şi preşedintele Fernando Roig, acelaşi din 1998, anul promovării, dau ok-ul.
87.jpg

Jucătorului dorit i se explică ce este Villareal şi care sunt aşteptările clubului în privinţa lui. Are obligaţia să se prezinte la acte sociale ori de câte ori i se cere. Pires, de exemplu, a predat ore de franceză la o şcoală din localitate cu scopul de a promova imaginea clubului şi de a atrage oamenii spre stadion. Fiţi puţin atenţi la politica de transferuri, în descrierea preşedintelui Roig:
.
Despre Pellegrini, antrenorul: ” În februarie 2004 a plecat fostul antrenor. Am aflat că tehnicianulde la River Plate termina contractul. Ne plăcea cum juca River şi ne mai plăcea că Pellegrini era un om care nu ieşea în presă cu declaraţii inoportune sau gălăgioase.
.
Despre Rossi şi Nihat. Villarreal a plătit 10 milioane de euro celor de la Manchester United pentru Rossi,atacant italo-american de doar 20 de ani: ” Chiar cei de la United ne-au spus că suntem nebuni dacă vedem în Rossi înlocuitorul ideal al lui Forlan, plecat între timp la Atletico Madrid. Rossi s-a copt mai repede decât prevăzusem noi că o va face.Ni l-au prezentat scouterii noştri şi am văzut că îşi asumase responsabilitatea într-o echipă a Parmei ce lupta pentru evitarea retrogradării. Nihat avea probleme cu genunchiul, a trebuit să se opereze, însă ceea ce contează sunt cele 18 goluri marcate de el în sezonul 2007/2008.”
.
Forlan:” L-am văzut de tânăr la Independiente. La United, juca puţin, marca şi se întorcea pe banca de rezerve. La Villareal a câştigat Gheata de Aur. L-am vândut la momentul oportun ( a fost cumpărat cu trei milioane şi vândut cu 24 la Atletico Madrid ).
.
Riquelme:” Cu el am pierdut bani, însă am demonstrat ceva. Şi acest lucru îl vor şti toţi cei care vor veni pe viitor la acest club. Nimeni nu este mai presus de echipă”.
craioveanu.jpg

Gică Craioveanu a jucat patru sezoane pentru Villareal. Suficient pentru a câştiga respectul tribunei galbene de pe “El Madrigal”. Ca suvenir aveţi aici istoricele goluri marcate de Gică pentru Villareal. Primul gol din Primera Divison pentru Villarreal marcat pe Santiago Bernabeu şi dubla reuşită în faţa Barcelonei ( două opere de artă, merită revăzute ). Între timp, Villareal Club de Futbol a reuşit să se interpună între cele două mari forţe din Primera Division. Priviţi clasamentul campionatului recent încheiat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu