EXISTĂ VIAŢĂ ŞI ÎN AFARA CAPITALEI. CHAMPIONS LEAGUE ÎN TRANSLIVANIA. CLUJUL PUNE CAPAT DICTATURII BUCUREŞTIULUI


Vreţi să ştiţi cum este văzut fotbalul românesc din afara graniţelor? Şi nu vorbesc de acea reflecţie a faptelor mioritice în tabloidele britanice, franceze sau spaniole care de multe ori provoacă în noi sentimente de nemulţumire. S-a terminat liga românească, CFR Cluj a cucerit titlul. S-au scris multe şi se vor scrie şi mai multe pe marginea acestui fapt. Am cules însă două articole apărute pe două dintre cele mai de succes bloguri spaniole, imediat după terminarea meciurilor de ieri. Vom putea acuza şi aceşti oameni de subiectivism?

CHAMPIONS LEAGUE ÎN TRANSILVANIA

Acesta este titlul primului articol scris de către Axel Torres unul dintre cei mai talentaţi bloggeri sportivi spanioli, redactor sportiv la Radio Marca.

" Bram Stoker a făcut faimoasă în întreaga lume istorica regiune a Transilvaniei, regiune ce în septembrie va primi un nou impuls mulţumită Ligii Campionilor. Giganţii continentului vor trebui să călătorească spre Cluj-Napoca, capitala frumosului teritoriu românesc şi vor trebui să o facă pentru că una dintre cele două echipe locale, CFR Cluj, s-a proclamat în această după-amiază ( n.r: ieri ) campioană a României, urmând astfel să acceadă direct în grupele maximei competiţii europene datorită actualului coeficient al campionatului.

Un titlu istoric. Primul pe care îl reuşeşte acest club fondat în 1907, club care a strâns
până în prezent doar unsprezece prezenţe în prima ligă română. Primul care iese în afara Bucureştiului după o pauză de 17 ani. O recompensă la adresa investiţiei lui Arpad Paszkany, un om de afaceri ce a preluat echipa în diviziile inferioare şi a pariat puternic pe ea. În ultimul sezon au sosit o serie întreagă de jucători străini, marea lor majoritate argentinieni şi portughezi - acolo sunt fotbalişti destul de cunoscuţi precum Sixto Peralta sau Cristian Fabbiani - ce au dat un plus de valoare unei echipe care sezonul trecut ocupase poziţia a treia, deja o performanţă istorică pentru ei.

Aşa cum li se întâmplă mereu echipelor mici ajunse pentru prima oară la porţile glorie, celor de la CFR Cluj le-au tremurat picioarele. Trebuia să câştige în faţa istoricei sale rivale concitadine, Universitatean Cluj, retrogradată deja de pe ultima poziţie a clasamentului, pentru a îşi asigura titlul de campioană. Dacă nu reuşea, Steaua avea oportunitatea de o depăşi. Ştirile care soseau dinspre Bucureşti nu erau bune : cădeau goluri unul după altul iar puternica grupare din capitală îi depăşea în clasamentul provizoriu. Cfr-ul abia dacă genera ocazii, nu juca nimic, terorizat de presiune. Însă în minutul 65 sosea o centrare laterală, o bruscare în careu şi semnalizarea unui penalty istoric. Au întârziat cinci minute în executarea lui, cu ceartă între jucătorii celor două echipe şi multă incertitudine în tribune. Avea să îl transforme portughezul Cadu iar cele douăzecişicinci de minute ce mai rămâneau până la final păreau eterne. Universitatea a avut ocazia remizei în minutele de prelungiri. Însă partida s-a terminat, suporterii au chefuit, iar Liga Campionilor este aşteptată cu mult entuziasm în Transilvania."

CLUJUL PUNE CAPĂT DICTATURII BUCUREŞTIULUI

Acestea sunt fragmente din cel de-al doilea articol apărut pe unul dintre cele mai de succes bloguri sportive spaniole "Cafe Futbol". Pentru a ne da seama de cât de urmărit este respectivul blog este suficient să spunem că au peste 60 000 de abonaţi prin feedreader.

"Modesta CFR Cluj s-a proclamat campioană a fotbalului românesc pentru prima oară în istoria sa, învingând eterna rivală concitadină, Universitatea Cluj, chiar pe terenul acesteia, făcând sterilă "goleada" de 5-0 administrată de Steaua pe Ghencea celor de la Gloria Buzău."

În linii mari conţinutul articolului este similar cu al celui prezentat mai sus, aşa că rezum şi mai redau doar finalul:

"Din acest blog, scris de către amanţii fotbalului în toate dimensiunile sale şi mereu cu un ochi asupra celor mai modeşti, vrem să felicităm CFR Cluj, căruia îi dorim încă de pe acum ca acest impuls să îi servească pentru a atinge un excelent viitor, direct proporţional cu echipa şi frumoşii suporteri ce o înconjoară."

Ce simplu nu? Nu tu urmă de "butoane, unguri, Becali sau blaturi". Din afară
fotbalul românesc este văzut cu alţi ochi. Este văzut doar fotbalul. Să fie bine, să fie rău?

"Există viaţă şi în afara Bucureştiului" .... rămâneam dator dacă nu postam şi unul dintre comentariile apărute la respectivele articole.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu