HAGI, CRAIOVEANU, COSMIN CONTRA

“Contra numele ce va râmâne pentru totdeauna gravat în istoria fotbalului. Tipul care cu golul său de kinogramă a lasat îngheţul peste Allianz Arena. Începând cu această noapte, numele lui Contra este nemuritor. Ca şi cel al lui Getafe.” Român fiind, ţi se face pielea de găină când citeşti in presa spaniolă cronicile meciului dintre Bayern Munchen şi Getafe.

.

Am urmărit meciul celor de la Getafe intr-un bar, în paralel cu cel al Fiorentinei cu
ajutorul sprinturilor înşirate spre un alt bar vecin. Am decis să rămân să văd meciul micuţei echipe spaniole cu speranţa că îl voi vedea intrând pe teren şi pe Cosmin.
L-am văzut recent la un antrenament iar ceea ce m-a impresionat este respectul pe care i-l poartă puştii lui Getafe. De la Red, Granero, Albin, Signorino sunt nume încă necunoscute, care însă de alături de Cosmin tăvălesc tot ceea ce întâlnesc în Europa cu ajutorul a ceea ce le desenează pe tablă Michael Laudrup.

.

Getafe este un mic orăşel la sud de Madrid. Echipa de fotbal a oraşului se zbătea acum zece ani pentru promovarea în Segunda Division. Cu aportul unui alt român care făcea istorie pentru club, Gică Craioveanu, un adevărat idol acolo, Getafe reuşea să promoveze în Primera Division. Miracolul nu s-a limitat la doar atât. Au fost atinse de două ori finalele Cupei Spaniei, cea de anul trecut pierdută în faţa Sevillei, cea de anul ăsta urmând să se joace în faţa Valenciei. Acum sferturile de finală ale Cupei Uefa. Imaginaţi-vă un orăşel de dimensiunea, mai mult sau puţin, a Fălticeniului scoţănd din joc o echipă de talia celor de la Bayern Munchen. E adevărat, rămâne returul, nemţii sunt luptători, răbdători, nu renunţă până nu fluieră pentru ultima oară arbitrul, însă acest Getafe este în formă de zile mari.

.

Poate că această echipă nu va rezista presiunii aerului tare din elita fotbalului european,
însă s-a demonstrat încă o dată că modestia, ambiţia şi dorinţa pot depăşi banii atunci când vine vorba de fotbal bun. Pentru că Getafe nu joacă montând autobaze, nu joacă rugându-se pentru un gol din fază fixă. Dovadă golul lui Contra. Getafe a înscris cel puţin un gol în toate partidele pe care le-a disputat până acum în Cupa Uefa. Şi asta place la Getafe. Forma de a scoate rezultate.

.

Iar la construirea legendei numită Getafe, spre mândria noastră, pune umărul şi Cosmin Contra, un tip şlefuit în fotbal, care cunoaşte toate faţetele acestuia, de la înalta tehnologie de la Millanelo până la zilele proaste ale celor de la Atletico Madrid. Destinul a vrut ca românaşul nostru să dea lovitura de graţie unei vulgare apărari nemţeşti, în frunte cu Kahn. Scăriţa lui ( AICI VIDEO de calitate excelentă cu golul ) a făcut Madridul să uite că Real nu mai se luptă de ceva ani pentru Champions. Scariţa lui a urcat spre memoria tatălui său şi spre recunoştinţa noastră a românilor. Mai cu seama a celor de aici din Spania. ” A dat gol un român de-al tău” îmi spuneau spaniolii. Nu era nici Hagi, nici Craioveanu, nici Adi Ilie nici măcar Costel tenorul. Era alt român.Încă un român. Inca un roman care ne-a facut sa umflam pieptul cu mandrie. Un român, care de această dată m-a făcut să mă bucur văzăndu-l doborât la pământ.

.
Mulţumim Cosmin !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu