FĂRĂ EI NU AR FI DERBI

Celălalt Atletico Madrid munceşte din greu pentru ca totul să fie perfect înainte de primul fluier al marelui derbi din capitala Spaniei, Atletico Madrid - Real Madrid.


La orele 17, o dată cu deschiderea celor 55 de porţi ale stadionului Vincente Calderon va porni şi numărătoarea inversă.Va mai rămâne doar aşteptarea intrării celor două echipe pe gazon pentru ca fiesta fotbalului madrilen să înceapă.

Înainte de toate totuşi, este munca anonimă, gri, însă efectivă, munca celorlalţi titulari ai derbiului.Kun Aguero, Casillas, Forlan, Raul sau Van Nistelrooy acaparează toate titlurile ziarelor pe toată durata săptămânii ante-derbi, însă fără oameni necunoscuti , ca Natalia, Arturo sau Juan Carlos, între mulţi alţii, spectacolul nu ar fi posibil.

Mijloc de ianuarie în Madrid, iar zilele însorite smulse parcă primăverii se bat cu cele ploioase rătăcite de toamnă. Iarna spaniolă e pierdută undeva în schimbarea climatică. Orbanii noştri ar avea succes prin primăriile de aici. Zăpada este ceva inexistent în peisajul de iarnă madrilen.Să revenim la fotbal. Duminică, Atletico a jucat cu Valencia, pentru ca ziua următoare să cadă ploaie şi privirile organizatorilor aţintesc gazonul. Nu e nici o problemă. Juan Carlos Canovas, responsabilul cu întreţinerea a preluat frăiele : " Ţinem mereu legătura cu Institul Naţional de Meteorologie, pentru a fi pregătiţi de orice. A plouat, însă am "înţepat iarba". Se fac mici găuri pentru ca apa să fie filtrată căt mai repede posibil.



Prima misiune a celor 10 persoane care se ocupă de gazon este să areglezele iarba şifonată de crampoanele jucătorilor în partida de duminică.Se înlocuiesc plasele porţilor, se revopsesc marcaje....rutină de 12 ore zilnice. La ora derbiului totul trebuie sa fie pus la punct.Coborâm către spălătorie.Mai sunt şase zile până la marele meci însă sunt nu mai puţin de 213 seturi de echipament sportiv care trebuiesc spălateşi călcate."Duminică dimineaţă trebuie să fim gata" spune Antonio Arganda, 28 de ani în casa celor de la Atletico.



Înapoi sus în tribună şi găsim lângă Peluza Sud ( Fondo Sur ) caseta celor de la UCO ( Unitatea de Control Organizatoric ). În interior 18 monitoare şi şapte persoane se închid pe toată durata derbiului.De acolo este controlată securitatea internă şi externă de pe Vincente Calderon. Peste 100 de camere video înregistrează tot pe DVD-uri." În cazul unei defecţiuni electrice, dispunem de un sistem autonom de alimentare care ne permite să menţinem absolut totul în funcţiune pentru o perioadă de încă opt ore" precizează Antoni Camara, responsabilul pe respectivul sector.

În momentul în care duminică, Atletico Madrid va ieşi de la vestiare, ritualul stadionului Vincente Calderon cere ca în difuzoare să sune hitul celor de la Opus " Live is Life". Este modalitatea prin care motivaţi jucătorii şi animaţi spectatorii.Tabelele de marcaj imense postate la peluze se vor încinge duminică, urmând să deruleze nu mai puţin de 120 de clipuri publicitare, publicitate care se vinde pe bani mulţi.Continuăm.În ziua meciului 50 de persoane se vor ocupa cu vânzarea de perne pentru scaune.Sunt pregătite zeci de mii.Un euro bucata.Orice ban este binevenit.O altă staţie: Departamentul de Atenţie a Publicului.Şapte persoane răspund într-un ritm infernal zecilor de cereri pe minut.Bilete, abonamente.Trebuie satisfăcute căt mai multe persoane.Câţiva metri mai departe se află departamentul de presă."Vor fi mai mult de 500 de ziarişti din toată lumea acreditaţi, însă dacă am da curs tuturor cererilor, ar trebui să avem mii de ziarişti pe stadion"explică Tomas Calvo, responsabilul cu acreditările.






Mult.Mult prea mult şi puţin timp pentru a trece prin toate sectoarele şi etapele acestei adevărate fabrici ce pregăteşte marele derbi de duminică.150 de loje oficiale care trebuiesc umplute cu personaje din elită.Peste 60 de baruri întinse pe toate nivelele stadionului deservite de aproximativ 250 de barmani. Şi totuşi. Oamenii de pe Vincente Calderon se tem de legende, iar legenda spune că atunci când Realul nu căştigă meciul de dinaintea derbiului, Atletico nu câştigă derbiul. Miercuri seară, în Cupa Spaniei, Real Madrid a pierdut pe teren propriu în faţa celor de la Mallorca, văzându-se eliminată din această competiţie.

Oamenii de la Atletico, scuipă în sân "Mereu când se întâmplă aşa, se răzbună pe noi.Dar acum îl avem pe Kun".

Articol care nu ar fi putut apărea fără aportul substanţial al lui Francesco Molino, reporter al cotidianului spaniol sportiv Marca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu