PERSONAJE TIKITAKA : MESSI SAU KAKA ?

Vreau să încep acest articol lăsând clar că sunt dintre aceia care opinează că premiile individuale în fotbal sunt foarte injuste,deşi la fel de adevărat este faptul că pentru mulţi,peste tot la nivel publicitar,un Balon de Aur sau un FIFA World Player catapultează un jucător în grupul celor "aleşi".Deci,FIFA a dat publicităţii lista celor 30 de candidaţi la FIFA World Player 2007.

Nu voi intra în valorarea acestei selecţii,însă mi-ar place să analizez cei doi mari favoriţi : milanezul Kaka şi argentinianul celor de la Barcelona,Lionel Messi.

Cred că în acest moment,fără nici o urmă de îndoială,putem vorbi de jucătorii cei mai dezechilibranţi de pe întreg mapamondul. Un duel care din foarte multe medii de comunicaţie este promovat din plin şi care o dată cu apropierea momentului în care se va anunţa câştigătorul va căpăta tendinţe de peluză,depinde de ţara în care îşi prestează fiecare dintre cei doi serviciile sau respectiv provine.Eu personal,dacă aş fi pus în situaţia de a îl transfera pe unul dintre cei doi,aş opta pentru argentinian.Însă vorbim de momentul prezent.

Iar aici se vorbeşte de a alege cel mai bun jucător al întregului sezon 2007,iar cel mai decisiv,cel mai determinant a fost fără doar şi poate Kaka.Brazilianul a fost capabil să tragă după el Milanul către cea de şaptea Ligă a Campionilor,contrar tuturor pronosticurilor.Într-o echipă pe care mulţi o dădeau ca terminată (cam la fel se întâmplă şi în acest sezon - atenţie ! ),Kaka a fost omniprezent de-a lungul întregii competiţii...Încă nu am uitat recitalul oferit pe Old Trafford.

Kaka a reuşit să obţină pe parcursul timpului,folosindu-se de o competiţie atât de dură precum Serie A,experienţa necesară de a se transforma într-un lider,într-un jucător capabil de a completa acolo unde colegii săi avea lacune,pe lănga faptul că a lăsat în urma detalii de o calitate insuperabilă.

Lui Messi în schimb,ceea ce i-a lipsit a fost timpul.Argentinianul are doi ani la cel mai înalt nivel,e foarte tânăr iar accidentările destul de dese nu i-au permis încă să completeze un sezon întreg.Cert este că Messi a căştigat Liga Campionilor cu Barcelona în 2006,însă greutatea sa în ehipă nu era nici pe departe comparativă cu cea actuală,cu atăt mai puţin cu cea a lui Kaka la Milan.

Dacă Messi este capabil să menţină pe durata întregului sezon,bunul nivel arătat în aceste prime două luni de competiţie,fară îndoială,nu va mai avea rivali la premii de acest gen."La Pulga",aşa cum este poreclit,are o prestaţie excelentă în Spania şi în Europa în acest început de sezon.Opt goluri marcate iar viteza,driblingurile şi verticalitatea sa sunt pentru moment,imparabile.Însă Messi trebuie să se ţină pe această fină linie şi sunt dintre cei convinşi că va găsi echilibrul,cu atăt mai mult cu căt puţin căte puţin învaţăsă îşi dozeze efortul.

Un exemplu,foarte clar a fost partida de săptămâna trecuta împotriva celor de la Atletico Madrid.Argentinianul a semnat o primă jumătate de oră senzaţională,în care a decis partida,după care a ştiut să se retragă în banda lui şi să treacă aproape dispărut pe durata restului de meci.Astfel,evitând eforturi inecesare,poate că tănărul atacant argentinian va putea ajunge la finalul sezonului la fel de proaspăt pe cat l-a pornit.

Întorcându-ne la subiectul nostru şi chiar recunoscând că Messi poate ajunge la un nivel mult mai ridicat decăt cel atins de Kaka în aceste momente,în opinia mea,premiul FIFA World Player 2007 ar trebui înmânat jucătorului de la Milan.Ca fapt divers,un alt jucător care deja a ocupat acest tron şi care este coleg cu ambii candidaţi din acest an,Ronaldinho,a comentat din Brazilia că se aşteaptă şi
speră ca acest premiu să ajungă la Kaka.Ronaldinho ştie mai bine decăt oricine,că dacă Messi va continua aşa,va fi încoronat rege al fotbalului în mai mult decăt o singură ocazie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu