Freedom’s Fury - Blood in the water


Este considerată drept cea mai faimoasă partidă de polo pe apă din istorie. Asta pentru că nu a fost doar un meci de polo, a fost o chestiune de onoare şi orgoliu a unei echipe ai cărui jucători au plecat de lângă familiile lor în timp ce armata sovietică le masacra compatrioţii. Vorbim despre acel URSS - Ungaria disputat la Olimpiada din Melobourne 1956.

=

Ungurii plecaseră din Budapesta între coloane de fum şi altercaţii iniţiate în urma unei mici manifestaţii a studenţilor contra regimului comunist, manifestaţie căruia avea să i se alăture un întreg popor mai apoi şi care era pe punctul de da jos de la putere respectivul regim comunist.

=

Membrii delegaţiei ungare nu au aflat decât după sosirea în Australia despre răspunsul Armatei Sovietice … un autentic masacru.Bombardamente, artilerie, infanterie, tancuri…acesta avea să fie răspunsul ruşilor în faţa răscoalei. Comunitatea internaţională, conştientă de brutalitatea sovietică, avea să aclame şi să încurajeze toate prestaţiile maghiare de la olimpiadă. Şi sosea partida de polo din semifinalele competiţiei, iar piscina din Melborune avea să se populeze cu unguri şi ruşi exaltaţi ce au încins atmosfera încă de la începutul meciului.

=

Partida avea să se desfăşoare pe un ton fizic brutal iar loviturile cu picioarele şi pumnii erau imposibil de numărat. După ce avea să marcheze două goluri, ducând tabela de marcaj la 4-0 în favoarea Ungariei, Elvin Zador şi-a amintit de familia unui jucător rus, Valentin Prokopov iar acesta i-a răspuns cu un pumn în plină figură. Arcadă spartă iar piscina se colora în roşu. Partida s-a suspendat cu un minut înainte de final din cauza incidentelor din apă şi din tribune, ungurii se calificau în finală, pe care de altfel aveau să o şi câştige în faţa Iugoslaviei cu scorul de 2-1. Mulţi dintre componenţi acelei echipe nu s-au mai întors în Ungaria, Zador stabilindu-se în USA, ajungând chiar să îl antreneze o altă legendă a nataţiei, Mark Spitz.



Şi dacă spunem sânge, apare Quentin Tarantino. Cunoscutul regizor a realizat în 2006 la aniversarea a 50 de ani trecuţi de atunci, un excelent documentar numit Freedom’s Fury, al cărui trailer îl puteţi urmări aici.

=

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu